Grote en kleine inbreuken op de tabaksreclame worden voortaan beboet

Geplaatst op 31 oktober, 2018 om 11:16

Wie de wet op de tabaksreclame niet volgt, krijgt een boete tussen de 80.000 tot 800.000 euro. 95% van de overtredingen worden begaan door de grote tabaksbedrijven. De 5% andere overtredingen gebeuren bij de detailhandel, maar worden niet effectief bestraft. Daarom komt nu Minister De Block met een voorstel om alle inbreuken te bestraffen.

Vandaag is de minimumboete voor een multinationals hetzelfde als voor de krantenwinkel om de hoek: 80.000 euro. Dat werkt in de feiten niet voor kleinhandelaars. De toepassing is in de praktijk quasi nul, ook omdat rechters de boete vaak kwijtschelden. Het voorstel is voor een effectieve minimumboete in te voeren: 2.000 euro. Zo hebben controleurs en parket een effectief instrument in handen. Het blijft een minimum, men kan tot een boete van 800.000 euro gaan.

“Deze aanpassing is een vraag van mijn inspectiediensten. In de praktijk hadden zij geen middel in handen voor kleine overtredingen, die onbestraft bleven.” aldus minister De Block. “Er zullen hierdoor dus meer en effectievere boetes kunnen opgelegd worden.”