HIV-plan voortgezet: Toelagen voor verenigingen die sekswerkers medisch begeleiden

Geplaatst op 16 maart, 2015 om 14:27

In het kader van het HIV-plan krijgen vier projecten die aan sekswerkers geneeskundige begeleiding bieden, dit jaar in totaal 644.000 euro toelagen. Dit is 13,4% meer dan in 2014.

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid: “De medewerkers van deze organisaties zorgen ervoor dat sekswerkers anoniem toegang krijgen tot medische basiszorgen en dat is belangrijk voor deze mensen die zich zelden tot een arts wenden omwille van allerlei taboes.”

De vier organisaties zijn Ghapro dat 215.536,47 € krijgt, Pasop met een toelage van 177.323,94€, EspaceP met een toelage van 168.899,62€ en  Alias dat dit jaar 82.239,97€ ontvangt. De vier verenigingen werken op het terrein zeer nauw met elkaar samen en wisselen vlot gegevens uit. Door deze samenwerking kunnen zij sekswerkers over het hele land nog doeltreffender begeleiden op medisch vlak.

De toelagen zijn vandaag, maandag 16 maart 2015, goedgekeurd door het Verzekeringscomité van het RIZIV.

Ghapro, Pasop, EspaceP en Alias zoeken actief sekswerkers op en bieden medische testen en begeleiding aan. De medische testen gebeuren volledig anoniem. De organisaties zorgen ook voor geneeskundige verzorging, hun artsen schrijven medicijnen voor en vaccineren bijvoorbeeld tegen hepatitis B.

De toelagen zijn ook bedoeld als steun bij het uitwerken van sensibiliseringsmateriaal zoals websites of folders.

In 2014 hebben de vier organisaties die een toelage ontvangen 3790 sekswerkers bereikt.

De minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid zet hiermee verschillende acties van het HIV-plan voort. De sensibilisering bij sekswerkers is verder mogelijk. Beheerders van websites voor gezondheid van sekswerkers krijgen steun. En de organisaties kunnen verder zorgen een toegankelijke gezondheidszorg en sociale bijstand waarbij bijzondere aandacht is voor een vertrouwensband met de sekswerkers.