Horeca-uitbaters mogen vanaf 1 juli dubbel zoveel dagen gebruiken voor gelegenheidsarbeiders

Geplaatst op 12 juni, 2015 om 10:56

Vanaf 1 juli 2015 mogen horecazaken jaarlijks op 200 in de plaats van op 100 dagen gelegenheidswerkers of “extra’s” gebruiken.

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken: “Een goede zaak voor uitbaters van restaurants, brasseries enz die op drukke dagen gemakkelijker en met minder lasten gelegenheidsarbeiders kunnen inzetten. En het is goede zaak voor de gelegenheidswerkers. Omdat het aantal dagen waarop zij aan de slag kunnen, verdubbelt, zullen wellicht meer gelegenheidsarbeiders aan de bak komen.”

De ministerraad gaf vandaag, vrijdag 12 juni, groen licht voor de maatregel.

Werkgevers in de horeca  mochten jaarlijks 100 dagen gelegenheidsarbeid gebruiken. Deze beperking vervalt en vanaf 1 juli 2015 mogen de horeca-uitbaters op dubbel zoveel of op 200 dagen gelegenheidsarbeiders inzetten. De maatregel betreft het aantal dagen en niet het aantal “extra’s” dat wordt ingezet.

De regering geeft op deze manier horeca-uitbaters de mogelijkheid om op drukke dagen voldoende gelegenheidspersoneel in te zetten binnen een regime van lage sociale bijdragen voor de werkgever.

De maatregel geldt enkel voor de werkgevers. De werknemers, de gelegenheidsarbeiders zelf, mogen tot nu toe mogen elk 50 dagen per jaar de gelegenheids- of “extra” arbeid uitvoeren. Deze beperking blijft.