“In plaats van de prikklok te verplichten, schaffen we ze beter af”

Geplaatst op 15 mei, 2019 om 12:24

In een recent arrest oordeelt het Europees Hof van Justitie dat bedrijven verplicht zijn om een prikklok te hebben. Minister van Sociale Zaken Maggie Block (Open Vld) vindt dat een verkeerd signaal en pleit voor meer flexibiliteit.

“Dit zou een stap terug in de tijd zijn”, reageert minister Maggie De Block. “Ik ga voor een moderne arbeidsmarkt waarin we werkgevers en werknemers de mogelijkheid geven om zelf afspraken te maken over waar, wanneer en hoe er gewerkt wordt.”

Heel wat werknemers willen hun job graag op een flexibele manier invullen. Veel werkgevers willen dat ook toelaten maar voelen zich gebonden door strikte regels. Minister De Block wil ervoor zorgen dat werkgevers en werknemers makkelijker onderling afspraken kunnen maken en dat je als werknemer je job meer kan sturen. “Wederzijds vertrouwen geeft mensen goesting om te werken en leidt tot minder ziekteverzuim en burn-outs.”

Nood aan flexibiliteit

Veel werkgevers zijn voorstander van flexibiliteit maar voelen zich gebonden door de regelgeving. In plaats van voor elke situatie nieuwe regels te creëren, wil minister De Block de beperkingen en de verplichtingen afbouwen. Zo kunnen werknemers en werkgevers zelf uittesten wat het beste werkt voor hen.

“Wie vrijheid krijgt, zal met meer goesting werken, makkelijker een evenwicht vinden tussen werk en privé en minder snel in een burn-out belanden”, licht minister De Block toe.

Right to ask, duty to consider

Concreet willen de liberalen dat iedere werknemer de vraag kan stellen aan zijn werkgever om het werk anders in te delen als zijn of haar job dat toelaat. De werkgever moet die vraag ook serieus nemen; weigeren kan enkel als daar een goede motivatie voor is. Op die manier wordt de dialoog tussen werknemers en werkgevers aangewakkerd. Dit kan gaan over telewerk, schoolbelcontracten, zelfsturende teams, afwisseling tussen zware en lichte weken, enz…

“We schaffen de prikklok dus beter af in plaats van te verplichten. De overheid moet daar niet met een belerend vingertje staan zwaaien, maar vertrouwen durven geven aan werkgevers en werknemers”, zegt minister De Block.

Het voorstel voor een vrijer werkkader maakt deel uit van de 12 afspraken voor meer zorg en meer zekerheid waarmee Maggie De Block naar de kiezer trekt op 26 mei. Een overzicht van alle afspraken vind je hier: https://www.maggiedeblock.be/afspraken/