Investeringen in onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor patiënten
Geplaatst op 20 april, 2016 om 00:00Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, is verheugd dat het Toekomstpact voor de patiënt, dat op 27 juli 2015 werd afgesloten met de farmaceutische industrie, zijn vruchten afwerpt. In 2015 investeerde de farmaceutische sector ruim 2,6 miljard euro (+ 5,5% t.o.v. 2014) in het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Ook Sanofi en Johnson & Johnson kondigden grote investeringen aan. Beide bedrijven zijn actief in het onderzoek binnen de gezondheidszorg.
Minister De Block: “Het initiatief van Sanofi en Johnson & Johnson om te investeren in ons land juich ik toe. Alleen door verder op innovatie in te zetten kan België zijn positie behouden als Europese leider op het vlak van klinisch onderzoek, waardoor we kunnen blijven investeren in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor onze patiënten.”
Sanofi, een wereldleider in de gezondheidszorg, maakte op 19 april 2016 bekend dat het 300 miljoen euro zal investeren in België. Dankzij de uitbreiding van de Belgische site zullen er meer geneesmiddelen ter beschikking van de Belgische patiënten kunnen worden gesteld. Met deze investering onderstreept Sanofi ook zijn vertrouwen in het Belgische farmaceutische landschap. Johnson & Johnson, eveneens een wereldspeler binnen de gezondheidszorg, lanceerde vandaag, woensdag 20 april 2016, een nieuwe incubator in samenwerking met Janssen Pharmaceutica: JLINX.
De bedoeling is om bedrijven die actief zijn in het domein van onderzoek en die zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium bevinden, te identificeren en te stimuleren. Dit initiatief zal de evolutie van nieuwe wetenschappelijke samenwerkingsmodellen binnen de gezondheidszorg bevorderen en moet tot betere zorgoplossingen voor de patiënt leiden.
Toekomstpact
De doelstelling van het Toekomstpact is om patiënten een snellere en betere toegang te bieden tot innovatieve therapieën en om ervoor te zorgen dat hun geneesmiddelenfactuur daalt (besparing van 60 miljoen euro). Daarnaast zorgt het pact ervoor dat de industrie extra zuurstof krijgt en in een stabiel, voorspelbaar en betrouwbaar budgettair kader kan werken, waardoor ze onderzoek en ontwikkeling beter kan plannen. De belastingvermindering van 13% op de omzet die de regering haar toekende, biedt de industrie bovendien de ruimte om te blijven investeren in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.