Jan Segers, Het Laatste Nieuws, 'Nummer 1 zijn? Ik ga dat niet missen'

Geplaatst op 17 december, 2016 om 00:00

Interview met minister Maggie De Block We leven met zijn allen gezonder dan vroeger en toch zijn we nooit massaler en langduriger ziek geweest dan nu. Wat scheelt er, dokter Maggie? “Je moet een onderscheid maken tussen lichamelijke klachten zoals rugpijn en mentale kwalen als een burn-out. De meesten onder ons leven vandaag bewuster dan de generatie van mijn moeder leefde. Ons brein is 24/7 alert. Altijd online, altijd bereikbaar. Bedrijven die je vroeger een premie gaven als je ook na de uren betrokken bleef, zorgen er nu voor dat hun werknemers thuis niet meer kunnen inloggen op het werk, want anders crashen ze, vroeg of laat. … Toch worden we elke dag bang gemaakt. Betutteling dient de volksgezondheid niet. Laat mensen toch gewoon hun glas drinken, en een tweede en een derde ook, als ze nadien niet zelf moeten rijden. De overgrote meerderheid van de Belgen gaat zeer verantwoord om met alcohol. Je gaat die toch niet allemaal een schuldgevoel aanpraten alleen maar om die kleine minderheid probleemdrinkers tegen zichzelf te beschermen? … “Ik ben voor vrijheid en verantwoordelijkheid. Het ene kan niet zonder het andere. Maar tegenwoordig wordt er verboden en gewaarschuwd en gestraft tegen de sterren op. Binnenkort moogt ge zelfs niet meer diep in- en uitademen, want dat is slecht voor het klimaat. (Ironisch) Wel, niet ademen kan ook uw eigen gezondheid schaden.” … De neusspray. Het geld komt niet uit de lucht vallen. Ik moet dus beslissen. Betaal ik de dure medicatie voor hepatitis C voortaan terug en help ik mensen van zodra ze hiv-positief testen? Of ga ik door met het terugbetalen van dat miljoen mensen die af en toe zo’n spray kopen, terwijl de overgrote meerderheid van die mensen dat helemaal niet nodig heeft en het zelfs slecht is voor hun slijmvliezen? … Heeft uw populariteit van u een andere vrouw gemaakt? “Nee. Mijn beste vrienden dateren nog van de tijd dat ik zelf nog een zotte blaar was. (lacht) Ik heb nu minder tijd voor hen, maar ik ben nog altijd dezelfde Maggie. Pag. 17