Jobstudenten kunnen hun dagen nu ook checken met een app

Geplaatst op 09 februari, 2015 om 00:00

Jobstudenten met een smartphone kunnen nu overal hun aantal resterende voordelige werkdagen nakijken. De onlinetoepassing Student@work van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) is nu ook gratis te downloaden als applicatie voor mobiele toestellen. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block stelde de app vandaag voor aan een publiek van journalisten en studenten van haar eigen alma mater, de VUB.

Een logische stap

Per jaar hebben jobstudenten 50 ‘voordelige’ dagen, waarop ze tegen verminderde sociale bijdragen mogen werken; vanaf dag 51 gelden de normale bijdragen. Via de toepassing Student@work kunnen studenten sinds december 2011 online controleren hoeveel voordelige dagen ze nog hebben staan. En vanaf nu is de toepassing ook beschikbaar als applicatie. “Het is belangrijk dat studenten zelf weten hoeveel dagen ze gewerkt hebben en dat ze dit zelf bijhouden”, zei minister Maggie De Block tijdens de officiële voorstelling van de app. “Op die manier komen ze niet voor verrassingen te staan. Bovendien leren ze zo stap voor stap waarrond het draait in de sociale zekerheid: rechten en plichten.” Koen Snyders, de administrateur-generaal van de RSZ, noemde de stap van online toepassing naar mobiele applicatie “logisch”. “Jobstudenten zijn een jong en mobiel publiek, dat zijn dagen zonder al te veel omwegen wil kunnen consulteren. Via deze smartphone-app is dat mogelijk.”

Zekerheid voor studenten en werkgevers

De Student@work-app is meer dan een gimmick. Studentenarbeid zit al jaren in de lift. In 2013 deden meer dan 450.000 jongeren een studentenjob. Met Student@work kan die groeiende groep studenten voorkomen dat ze – zonder het zelf te beseffen – hun 50 dagen overschrijden. Met de app kunnen studenten ook een attest maken voor hun werkgevers, zodat ook zij het aantal resterende dagen in de gaten kunnen houden. Student@work geeft dus transparantie en zekerheid voor zowel de student als de werkgever.

Langdurige consultatie

Een belangrijk voordeel van de Student@work-app is dat studenten zich maar één keer moeten aanmelden met een gebruikersnaam en wachtwoord, waarna ze hun resterende dagen langdurig kunnen consulteren. Telkens als ze de toepassing openen, wordt hun sessie met drie maanden verlengd. En pas als ze zich drie maanden lang niet hebben aangemeld, moeten de studenten hun gebruikersnaam en wachtwoord opnieuw ingeven. De gebruikersnaam en het wachtwoord maken de studenten zelf online aan, met behulp van hun eID-kaart. “De eenmalige identificatie met de eID-kaart is echt noodzakelijk”, aldus Snyders. “Student@work bevat persoonsgegevens. Daarmee mogen geen risico’s nemen. Dankzij de eID hebben we een grotere zekerheid dat de ingevoerde aanmeldgegevens ook echt door de jobstudent zelf zijn gemaakt.”

Loopbaangegevens toegankelijk maken

Sinds een paar jaar worden steeds meer gegevens uit de sociale zekerheid toegankelijk voor burgers. “We evolueren onmiskenbaar in de richting van een loopbaandatabank, waarin werknemers via een beveiligde toegang een overzicht krijgt van alle informatie over hun carrière”, verduidelijkte Koen Snyders. “Werknemers zullen er de arbeidsrelaties kunnen zien uit de diverse fases uit hun carrière (als student, als uitzendkracht, als gewone werknemer), hun lonen en arbeidstijden raadplegen én hun pensioensituatie bekijken.” Transparantie betekent niet alleen gegevens toegankelijkmaken, maar ook die op een gebruiksvriendelijke manier presenteren. Dat betekent dat sommige gegevens ook mobiel beschikbaar zullen moeten zijn. In dat opzicht is de lancering van een Student@work-app vandaag een belangrijke stap. Snyders: “Dit is niet alleen een extra vorm van dienstverlening voor de. We zien het ook als een eerste belangrijke stap in de richting van mobiel e-government in de sociale zekerheid.”