Johan Verstraeten nieuwe voorzitter van Verzekeringscomité RIZIV

Geplaatst op 21 september, 2015 om 00:00

Het Verzekeringscomité van het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) heeft een nieuwe voorzitter: Johan Verstraeten (69). Hij is bij koninklijk besluit van 16 september 2015 benoemd en volgt de heer Gabriel Perl op.

Johan Verstraeten heeft vrijwel zijn hele loopbaan doorgebracht in de sociale zekerheid. Vandaag, maandag 21 september 2015, zat hij voor het eerst het Verzekeringscomité voor.

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid: “Johan Verstraeten is uitstekend vertrouwd met de instellingen van onze sociale zekerheid. Als administrateur-generaal van de toenmalige Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers (nu Famifed) is hij erin geslaagd de doeltreffendheid en kwaliteit van de dienst gevoelig te verbeteren.”

Johan Verstraeten is 21 jaar lang lid geweest van de Raad van de Controledienst van de Ziekenfondsen.

Hij heeft jarenlange ervaring met overlegstructuren; in de Belgische Sociale Zekerheid en op internationaal niveau. Verstraeten is voorzitter geweest van de International Social Security Association gevestigd in Genève, ’s werelds belangrijkste vereniging van instellingen van sociale zekerheid.

Bij zijn oppensioenstelling in januari 2012 heeft hij een Life Achievement Award ontvangen van de Vlaamse Vereniging voor Bestuur en Beleid.

Beleidsorgaan

Het Verzekeringscomité is een belangrijk beleidsorgaan van het RIZIV en is samengesteld uit vertegenwoordigers van de zorgverstrekkers (artsen, tandartsen, apothekers, ziekenhuizen enz.) en  van de verzekeringsinstellingen. Vertegenwoordigers  van de werkgevers- en werknemersorganisaties zetelen met raadgevende stem.

Het Verzekeringscomité levert een belangrijke bijdrage in het beheer van de gezondheidszorgverzekering. Het comité doet voorstellen voor maatregelen voor het vergoeden van gezondheidszorgverstrekkingen, en keurt onder andere akkoorden en overeenkomsten goed tussen de ziekenfondsen en  zorgverstrekkers.