Kankerpatiënten betalen straks niet meer voor herstelling van hun gebit

Geplaatst op 30 augustus, 2019 om 10:30

Kankerpatiënten en mensen met anodontie hoeven straks niet meer te betalen voor dure restauratieve tandzorg zoals het plaatsen van implantaten, bruggen of kronen. Ze zullen ook niets meer moeten voorschieten. Die beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block is vandaag goedgekeurd door de ministerraad.

Maggie De Block: “Kwetsbare patiënten moeten we extra beschermen tegen hoog oplopende kosten voor gezondheidszorg, en dat is exact wat we doen met deze maatregel.”

Met de ingreep komt minister De Block (Open Vld) tegemoet aan een vraag van patiëntenorganisaties en van Kom Op Tegen Kanker. Zij omschreven dure tandzorg in het verleden als een “financiële nachtmerrie” kwetsbare patiënten. In het totaal trekt de minister 3 miljoen euro op jaarbasis uit voor de terugbetaling.

Duizenden euro’s

De maatregel biedt kankerpatiënten en patiënten met anodontie (een aandoening waarbij geen enkele tand in het gebit tot ontwikkeling komt) een dubbele bescherming: ze kunnen niet alleen rekenen op de volledige terugbetaling van restauratieve tandzorg maar hoeven ook niets meer voor te schieten uit eigen zak. Met een kostprijs die kan oplopen tot enkele duizenden euro’s is dat laatste immers allesbehalve evident. Daarom beslist minister De Block dat de tandarts het bedrag rechtstreeks van de overheid zal ontvangen via de derdebetalersregeling.

Als bijkomende bescherming zullen alle tandartsen de Riziv-tarieven voor deze behandelingen moeten respecteren. Patiënten kunnen dus geen ereloonsupplementen aangerekend krijgen.

200 patiënten per jaar

In het totaal komen ruim 200 patiënten per jaar in aanmerking voor de volledige terugbetaling. Naast anodontiepatiënten gaat het bijvoorbeeld over patiënten met een hoofd- of een halstumor van wie hun onder- of bovenkaak zwaar beschadigd geraakt bij een operatieve verwijdering van de tumor of na een bestralingsbehandeling ter hoogte van de mond. Een ander voorbeeld zijn kankerpatiënten van wie hun afweersysteem negatief reageert op stamceltherapie met tandverlies tot gevolg.

Timing

Het voorstel van minister De Block kreeg vandaag groen licht van de ministerraad en vertrekt nu voor advies naar de Raad van State. Naar verwachting zal de nieuwe regeling na de zomer van kracht gaan.