Kies makkelijker voor gezonde voeding met de Nutri-Score

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block en de FOD Volksgezondheid lanceren vandaag de nutri-score als voedingslabel. In augustus besliste De Block om de nutri-score in België in te voeren. Met behulp van het label krijgt de consument op een eenvoudige manier informatie over de mate waarin een voedingsmiddel deel uitmaakt van een evenwichtige voeding.
“Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van ons allemaal om de voedingsgewoonten te verbeteren. De Nutri-Score helpt ons om steeds makkelijker de gezonde keuze te maken en het moedigt de producenten aan om de kwaliteit van hun voedsel nog te verbeteren. Met de Nutri-Score zetten we weer een stap richting een gezonder leven”, aldus minister De Block.
Van donkergroen tot donkeroranje
De nutri-score is een globale score, van -15 voor de ‘meest gezonde’ tot +40 voor de ‘minst gezonde’ producten. Op basis van die score krijgt een product een letter met bijhorende kleurcode: van donkergroen (A) tot donkeroranje (F). Het algoritme waarmee de score wordt berekend houdt rekening met zowel positieve als negatieve elementen: het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout hebben een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kunnen verbeteren.
Minister De Block verkiest de nutri-score boven andere labelsystemen (zoals de Britse traffic lights) om een aantal redenen:
- De nutri-score werd al getest in Frankrijk en bleek een grotere impact te hebben op het koopgedrag van de consument dan andere systemen. Het is met andere woorden evidence-based.
- Dit eenvoudige systeem (één score voor het hele product) laat de consument toe in één oogopslag een globale evaluatie te zien van het product. Op die manier draagt het ertoe bij om van de makkelijke keuze ook de gezonde keuze te maken, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie vraagt (making the healthy choice the easy choice).
- Het moedigt de levensmiddelenproducenten aan om de voedingskwaliteit van levensmiddelen voortdurend te verbeteren door herformulering van producten en de keuze van ingrediënten.
- De nutri-score krijgt de steun van voedingsexperten, van grote spelers in de distributie in België en van de deelstaten. Uiteindelijk zal een label pas echt het verhoopte effect hebben als alle betrokkenen meestappen in het verhaal.
Vrijwillig
Om het gebruik van Nutri-Score door voedingsbedrijven aan te moedigen, werd een koninklijk besluit opgesteld om een duidelijk juridisch kader vast te leggen. Naar aanleiding van de publicatie in het Staatsblad op 1 april heeft de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid een publieke communicatiecampagne gelanceerd om de bekendheid van het Nutri-Score logo te vergroten.
De minister benadrukt dat het gebruik van de nutri-score vrijwillig blijft: geen enkele voedselproducent of verdeler zal verplicht worden om het te gebruiken. Wel hoopt ze dat zoveel mogelijk betrokken bedrijven het label overnemen.