Kinderen met overgewicht krijgen hun bezoek aan de diëtist terugbetaald

Geplaatst op 06 juli, 2020 om 07:00

Kinderen en jongeren met overgewicht of obesitas krijgen een behandeling bij de diëtist sinds kort terugbetaald. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft daarvoor 5 miljoen euro uitgetrokken. Een kind dat verwezen is door zijn of haar huisarts of pediater kan tien sessies bij een diëtist volgen over een periode van twee jaar.

 “Steeds meer jongeren kampen met overgewicht. Dat kan niet alleen tot psychologische, maar ook tot ernstige fysieke problemen leiden”, aldus minister De Block. “Om een chronisch zwaarlijvigheidsprobleem te vermijden, is het belangrijk om op jonge leeftijd professionele hulp in te schakelen.”

Problemen op latere leeftijd

Kinderen met overgewicht lopen een hoger risico om later ernstige medische problemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde kankers, te ontwikkelen. Ook psychologisch krijgen ze het vaak hard te verduren. Het is dan ook van groot belang om zo snel mogelijk samen met het kind en zijn of haar ouders naar een oplossing te zoeken.

“Diëtisten zijn zeer goed opgeleid om kinderen en jongeren met overgewicht én hun ouders te begeleiden. We verbieden de kinderen niets, maar helpen hen gezondere voedingskeuzes te maken en hun levensstijl te verbeteren”, zegt Rian Van Schaik, voorzitster van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD).

Vijf miljoen euro

Om de stap naar professionele hulp voor jongeren met obesitas te verlagen, wordt een behandeling bij de diëtist sinds kort terugbetaald. Minister De Block trekt hier vijf miljoen euro per jaar voor uit. “Deze terugbetaling biedt kinderen met overgewicht en hun ouders een eerlijke kans op een gezondere toekomst. Dat is fantastisch nieuws”, aldus Rian Van Schaik.

De maatregel ging in op 1 april maar trad pas effectief in werking op 4 mei. De dieetpraktijken waren immers gesloten wegens het coronavirus.

De terugbetaling geldt voor jongeren die:

  • tussen zes en zeventien jaar oud zijn;
  • verwezen worden door hun huisarts of pediater;
  • een hoog BMI hebben, rekening houdend met leeftijd en geslacht;
  • maximaal tien behandelingen volgen bij een diëtist in een periode van twee jaar.

Via ‘Vind een diëtist’ op de website www.vbvd.be zijn Nederlandstalige erkende diëtisten te vinden, met vermelding van hun expertise.

Langetermijnvisie

De strijd tegen overgewicht bij kinderen stopt niet bij de terugbetaling van het bezoek aan de diëtist. Op vraag van minister De Block werkt het Riziv momenteel aan een multidisciplinaire aanpak voor kinderen en jongeren met overgewicht of obesitas. Die aanpak bestaat al op kleine schaal, maar wordt momenteel zonder kader aangeboden en vaak tegen een te hoog prijskaartje.

Nutri-score

Een jaar geleden voerde minister De Block ook de nutri-score in. Het voedingslabel helpt consumenten om gezonde keuzes te maken én moedigt producenten aan om de kwaliteit van hun voeding te verbeteren. Het helpt ook om kinderen bewust te maken van de voedingswaarde van wat ze eten.

Meer informatie betreffende de terugbetaling van diëtetiek voor kinderen met overgewicht of obesitas vindt u op de website van het Riziv : https://www.riziv.fgov.be/nl/themas/kost-terugbetaling/ziekten/Paginas/dietetiek-kinderen-overgewicht-obesitas.aspx.