Kwaliteitswet garandeert de patiënt altijd en overal kwaliteitsvolle en veilige zorg

Geplaatst op 29 maart, 2019 om 01:55

Of het nu in een ziekenhuis, in een privépraktijk of bij hem of haar thuis is: de patiënt moet overal op zorg van de hoogst mogelijke kwaliteit kunnen rekenen. Via de wet op kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg  – kortom de ‘kwaliteitswet’ – wil minister van Volksgezondheid Maggie De Block dit recht van de patiënt expliciet verzekeren.

De wet is deze nacht goedgekeurd in de plenaire vergadering van de Kamer. Ze bevat een hele reeks maatregelen die de kwaliteit en de veiligheid van zorg voor de patiënt helpen garanderen.

Zo zullen zorgverleners straks een portfolio bijhouden waarmee ze aantonen dat ze over de juiste competenties beschikken. Alle zorgverleners zullen ook deelnemen aan de permanentie als die georganiseerd wordt voor hun beroepsgroep. En omdat een goed, up-to-date patiëntendossier een cruciaal instrument is voor goede zorg, komen er minimumnormen voor de inhoud en de vorm van zo’n dossier. Dat zijn enkele van de maatregelen uit de kwaliteitswet.

Meer info over de kwaliteitswet? Klik hier en hier.

Reeks andere wetten goedgekeurd

Naast de kwaliteitswet keurde de plenaire vergadering van de Kamer een reeks andere wetsvoorstellen en -ontwerpen over Volksgezondheid goed. Het gaat onder andere over:

  • Een aangepaste regeling voor de wachtdienst van apothekers, waardoor patiënten geen toeslag meer hoeven te betalen en apothekers kunnen rekenen op een permanentievergoeding. Lees hier meer.
  • Een reeks aanpassingen aan de gecoördineerde wet van 10 mei 2015 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, onder meer:
      • Een wettelijk kader voor de verpleegkundig specialist, die de nieuwste wetenschappelijke inzichten zal helpen vertalen naar de klinische praktijk. Op die manier kan de patiënt steeds rekenen op zorg van de best mogelijke kwaliteit. Lees hier meer.
      • Duidelijke regels voor zorgverleners die hun opleiding buiten de EU hebben gevolgd en hun beroep in België willen uitoefenen. De regeling maakt het ook mogelijk om topspecialisten van buiten de EU tijdelijk naar België te halen voor complexe ingrepen, met alle nodige wettelijke garanties. Lees hier meer.
      • De oprichting van een Federale Raad voor Apothekers. Die zal adviezen geven over de rol van apothekers in de zorg voor patiënten, over de samenwerking met andere zorgverleners, over het gebruik van nieuwe technologieën, over de toepassing van nieuwe wetenschappelijke inzichten, enzovoort. De oprichting van dit adviesorgaan is één van de engagementen uit het meerjarenkader dat minister De Block in 2017 afsloot met de officina-apothekers.