Lancering weeraandeslag.be: opnieuw werken op eigen tempo

Geplaatst op 03 april, 2019 om 15:25

In het verleden was het erg complex om op eigen tempo opnieuw aan het werk te gaan als je een ziekte-uitkering had. In 2017 heeft minister Maggie De Block (Open Vld) daar verandering in gebracht. Nu is het mogelijk om een uitkering te combineren met stap voor stap het werk hervatten. Er bestaan echter nog steeds misverstanden rond. Daarom lanceert de minister www.weeraandeslag.be met informatie en tips.

Minister Maggie De Block: “Wie opnieuw aan de slag wil, geven we kansen om draad weer op te pikken. De ondersteuning en begeleiding moeten op maat van de patiënt gebeuren. Ik hoor van veel burgers die het werk hervatten dat het goed is voor de eigenwaarde, erkenning geeft en de sociale contacten bevordert.”

De afgelopen twee jaar is het  een stuk eenvoudiger geworden om opnieuw aan de slag na een lange afwezigheid wegens ziekte. Dat is het doel van de nieuwe re-integratietrajecten. “Naast de gepaste ondersteuning en betere begeleiding is de mogelijkheid om het werk te hervatten ook vereenvoudigd en financieel voordeliger gemaakt” licht minister De Block toe.

Olivier, Else en Wim aan het woord

De website is ontwikkeld om het systeem van deze trajecten naar werk bekender te maken.

“Op www.weeraandeslag.be vertrekken we vanuit enkele getuigenissen. Patiënten en werkgevers vertellen hun verhaal en delen persoonlijke ervaringen”, vertelt Maggie De Block. “Zoals Olivier, Else en Wim zijn er heel wat mensen in België die onze hulp nodig hebben.”

Wie als zelfstandige, werknemer, werkzoekende of werkgevers vragen heeft kan terecht op de website. Het gaat om praktische vragen zoals het aanvragen van een re-integratietraject, het medisch-sociaal onderzoek van de adviserende arts, de mogelijkheid om geleidelijk aan het werk te hervatten en de begeleiding die je kan krijgen binnen en buiten het bedrijf waar je tewerkgesteld bent.

Via de website word je ook doorverwezen naar de verschillende overheidsinstanties die expertise hebben over re-integratie. De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, het RIZIV, de RVA, de RSVZ, de FOD Sociale Zekerheid en het Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk maken deel uit van het project.