Lessen uit coronacrisis: gelijke sociale bescherming en vrijheid om het werk te organiseren

Geplaatst op 01 mei, 2020 om 11:12

De coronacrisis heeft het belang van een gelijke sociale bescherming voor iedereen die werkt hoog op de agenda gezet. Tegelijkertijd hebben we met z’n allen de voordelen van telewerken ontdekt. Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block pleit er naar aanleiding van 1 mei voor om deze lessen te trekken uit de coronacrisis voor onze sociale zekerheid en manier van werken.

Volgens minister De Block toont de coronacrisis meer dan ooit het belang van onze sociale zekerheid aan. “Onze sociale zekerheid doet waarvoor ze gemaakt is: het inkomen van mensen op peil blijven houden bij tegenslagen. De sociale zekerheid zorgt ervoor dat we erger vermijden. Bij de financiële crisis heeft ze haar nut bewezen en nu doet ze dat opnieuw. Een goede les voor wie de sociale zekerheid alleen als een kost ziet en denkt dat we er flink op kunnen besparen.

Tegelijkertijd moeten we volgens minister De Block nadenken over de modernisering van ons sociaal model. Vorig jaar lanceerde ze haar visie op de toekomst van de sociale zekerheid in de vorm van het cappuccinomodel met één sociaal statuut voor iedereen die werkt.

Werknemers, zelfstandigen, freelancers hebben allemaal inkomensverlies geleden. Tijdelijke werkloosheid voor werknemers werd net zoals het overbruggingsrecht voor zelfstandigen massaal aangevraagd. Dat bewijst mijn stelling dat mensen die werken, of ze nu werknemer of zelfstandige zijn, dezelfde risico’s lopen en nood hebben aan dezelfde sociale bescherming. We gaan dus best naar één eenvoudiger systeem”, aldus minister De Block.

Corona maakt voordelen thuiswerk zichtbaar

Voor veel mensen is de manier van werken tijdens de coronacrisis ingrijpend veranderd. Bedrijven zijn massaal overgeschakeld op telewerk. Hiermee is niet alleen een grotere uitbraak van het virus vermeden, maar we hebben ook de voordelen van deze nieuwe manier van werken ontdekt.

Minister De Block ziet heel wat positieve kanten: “Werkgevers merken dat werknemers hun verantwoordelijkheid nemen en ook productief zijn als ze thuis werken. De ‘boîte’ blijft draaien, ook als ze hun werknemers niet elke dag zien. Werknemers merken dan weer dat ze heel wat tijd winnen en minder stress ervaren omdat ze niet elke dag in de file moeten staan. Laat daarom werknemers ook in de toekomst vrijer om hun werk te organiseren en hun dag in te delen. Dat zal heel wat burn-outs voorkomen.

Wanneer de acute gezondheidscrisis voorbij is en er gepraat wordt over het herstelbeleid, wil minister De Block het debat over een betere sociale bescherming en arbeidsorganisatie verder aangaan.