Maaltijdcheque en collectieve bonus mogen verhogen vanaf 1 januari 2016

Geplaatst op 06 maart, 2015 om 14:13

Het bedrag van een maaltijdcheque mag verhogen met 1 €: van 7 naar 8 €. De persoonlijke bijdrage van de werknemer van 1,09 €, verhoogt niet.

Daarnaast mogen bedrijven de resultaatsgebonden bonus die ze aan hun werknemers kunnen uitbetalen, verhogen.

Beide maatregelen zijn een initiatief van Maggie De Block, minister van Sociale Zaken, en van Kris Peeters, minister van Werk.  Ze maken deel uit van het akkoord met de sociale partners en gaan in op 1 januari 2016. De ministerraad heeft vandaag, vrijdag 6 maart 2015, groen licht gegeven voor beide verhogingen die ervoor zorgen dat de burgers meer koopkracht krijgen.

Maaltijdcheques

Maaltijdcheques zijn een extralegaal voordeel waarop werknemers noch werkgevers sociale lasten betalen.

Op 1 januari 2016 is ook het moment waarop de werkgevers overschakelen op elektronische maaltijdcheques.

Bonus

In het sociaal akkoord vragen de sociale partners ook om het maximumbedrag van de resultaatsgebonden voordelen (collectieve bonus) die ze aan hun werknemers mogen geven, te verhogen. De ministerraad heeft ingestemd met de verhoging.

Deze collectieve bonus is een financieel voordeel dat een werkgever aan zijn werknemer mag uitbetalen bijvoorbeeld als het bedrijf winst heeft gemaakt of het bedrijf bijzondere besparingen heeft kunnen doorvoeren. De bonus wordt niet belast maar werknemers betalen er wel een sociale bijdrage op.

Het betalen van een bonus hangt af van de loononderhandelingen per sector en in elk bedrijf.