Maggie De Block neemt extra maatregelen voor dringende medische hulpverlening

Geplaatst op 20 mei, 2016 om 00:00

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, neemt voor de dringende medische hulpverlening een reeks maatregelen, waaronder het invoeren van een standaard registratiesysteem voor slachtoffers van een ramp. De maatregelen kaderen in de enveloppe voor terreurbestrijding die de regering na de aanslagen in Parijs heeft vrijgemaakt. Ze maken deel uit van de permanente verbetering van de dringende medische hulpverlening.

In geval van incidenten ontstaat snel verwarring omtrent de namenlijsten van niet-gewonde, gewonde en overleden slachtoffers. Volksgezondheid zorgt ervoor dat in de toekomst een standaard registratieproces en -instrument ter beschikking zullen zijn voor alle diensten. Als voorbeeld dient het registratiesysteem uit de regio Parijs, een systeem dat zijn doeltreffendheid al meermaals heeft bewezen bij noodsituaties in de Franse hoofdstad.

Om de herkenbaarheid van de hulpverleners nog te verbeteren, zullen nieuwe identificatieregels op punt worden gesteld. Het personeel betrokken bij de dringende medische hulpverlening krijgt nieuwe, extra beveiligde badges. Het interventiemateriaal in ziekenwagens en MUG’s wordt ook aangepast. De voertuigen zullen in de toekomst uitgerust zijn met extra aludekens en speciale knevelverbanden die ook in oorlogssituaties door het leger worden gebruikt.