Maggie De Block pleit bij WHO voor uitbouw van duurzame gezondheidssystemen in landen getroffen door Ebola

Geplaatst op 19 mei, 2015 om 00:00

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid heeft deze voormiddag, dinsdag 19 mei, de Algemene Vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toegesproken in Genève. Minister De Block heeft onder meer gepleit voor meer internationale samenwerking en steun om in de landen getroffen door Ebola duurzame gezondheidssystemen uit te bouwen.

Eerder had minister De Block een onderhoud met dokter Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO.

Maggie De Block: “Dokter Chan heeft tijdens ons gesprek haar waardering uitgedrukt voor de acties die ons land ondernomen heeft tijdens de Ebola-crisis en vooral voor de luchtbrug die SN Brussels Airlines, als enige Europese maatschappij, heeft opengehouden vanuit Brussels Airport naar de drie getroffen landen in West-Afrika. Daardoor kon via ons land zeer noodzakelijke humanitaire en materiële hulp gestuurd worden.”

In haar toespraak voor de Algemene Vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft minister De Block gesteld dat de Ebola-crisis duidelijk geleerd heeft dat de gezondheidssystemen in de getroffen landen moeten versterkt worden: “Want duurzame en toegankelijke gezondheidssystemen garanderen de bevolking dat in geval van een epidemie tijdig en gepast gereageerd wordt.”

Maggie De Block wees ook op de WHO-doelstelling van verwaarloosde ziektes te bestrijden. In verband daarmee heeft zij de Algemene Vergadering voorgesteld dat landen onderling veel nauwer zouden samenwerken rond weesgeneesmiddelen. Maggie De Block: “We moeten een strategisch debat voeren rond research, ontwikkeling, prijszetting in de farmaceutische sector en terugbetaling. Landen kunnen bijvoorbeeld pilootprojecten lanceren om de waardevolle molecules toegankelijker te maken. De industrie heeft hiervoor belangstelling; ik kan verwijzen naar een Belgisch-Nederlands pilootproject dat momenteel wordt uitgewerkt.”