Maggie De Block verlaagt prijs van implantaten en wil dat artsen er enkel plaatsen als het echt moet

Geplaatst op 31 maart, 2015 om 15:27

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, voert maatregelen in opdat enkel implantaten zouden worden geplaatst als dat echt nodig is. De minister maakt implantaten ook goedkoper. Maggie De Block: “Belgische patiënten krijgen nu gemiddeld meer implantaten geplaatst dan in onze buurlanden. Het gaat om zware operaties die niet altijd nodig zijn.”

Samen met Duitsland en Italië heeft België bijvoorbeeld het hoogste aantal pacemakers per 10.000 inwoners in Europa, met cijfers die tot meer dan 25% boven het West-Europese gemiddelde liggen. Het Federaal Kenniscentrum  Volksgezondheid meldde dit al een rapport in 2010.

Prijsdalingen en minder operaties met implantaten zullen een  besparing betekenen van 25 miljoen voor de ziekteverzekering en ongeveer van 6 miljoen voor de patiënten.

In een eerste fase heeft minister De Block gewerkt op de prijs van de implantaten. De prijsdaling is intussen een feit.

Een procedure waarbij de arts een stof in de nekwervels spuit om de wervelkolom te verstevigen bij een hernia (ACIF of Anterior Cervical Interbody Fusion) bijvoorbeeld, kostte de patiënt vroeger 264 € voor het implantaat. Dankzij de nieuwe regeling betaalt de patiënt niks meer.

In de tweede fase van het dossier werkt de minister op het aantal operaties met implantaten.

Tegen september 2015 stelt een werkgroep maatregelen voor om dit aantal te doen dalen. Deze werkgroep is samengesteld uit leden van de Technisch Geneeskundige Raad en van de Commissie Tegemoetkoming Implantaten en Invasieve Medische Hulpmiddelen.