Mantelzorgers krijgen erkenning vanaf september

Geplaatst op 23 juni, 2020 om 09:41

Vanaf 1 september zullen mantelzorgers die voor de  zorgverlening van hun naasten instaan een officieel statuut kunnen verkrijgen via het ziekenfonds. Minister De Block (Open Vld) erkent op die manier mantelzorgers die zich belangeloos inzetten om een dierbare te helpen. Het Koninklijk Besluit, dat deze week in het Staatsblad verschijnt, maakt effectieve erkenning mogelijk vanaf 1 september. “Daarmee creëren we een kader voor de mantelzorgers”,  legt minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken De Block uit.  

Mantelzorg is hulp aan een zorgbehoevende door iemand uit de directe omgeving van die persoon. Als mantelzorger bied je voor lange tijd hulp aan een chronisch zieke, een persoon met een beperking of een hulpbehoevende persoon uit je omgeving. Dat kan je partner, je ouder of je kind zijn. Maar je kan ook mantelzorger zijn van een familielid, een vriend of een kennis.

Minister Maggie De Block: “Mantelzorgers zetten hun professionele en persoonlijke ambities ‘on hold’ om te kunnen zorgen voor iemand die hen na aan het hart ligt. Hun hulp is van onschatbare waarde. Ze moeten dan ook kunnen rekenen op de juiste sociale zekerheid. Dit Koninklijk Besluit maakt werk van de effectieve erkenning van mantelzorgers vanaf 1 september”.

Door de vergrijzing van de bevolking zal de zorgnood de komende jaren alleen maar toenemen. De ondersteuning van de inspanningen van mantelzorgers is een manier om deze cruciale, informele zorg beter te valideren. “Door dit statuut gaan we mantelzorg veel beter kunnen opvolgen. Het zal de beleidsmakers dan ook een houvast geven bij het uitwerken van maatregelen ter ondersteuning van de mantelzorgers.”