Maximumfactuur en statuut chronische zieke: ‘Oplossing uitgewerkt voor de patiënt, nu is het aan de deelstaten’

Geplaatst op 22 november, 2019 om 11:17

In het kader van de gezondheidszorgbegroting 2020 komt minister De Block ook met een oplossing voor het probleem rond de maximumfactuur en het statuut chronische zieke, twee maatregelen om patiënten te beschermen tegen oplopende zorgkosten. Sommige patiënten riskeerden vanaf volgend jaar minder snel toegang te krijgen tot deze bescherming, waardoor ze plots méér uit eigen zouden moeten betalen. Maar dat risico is nu van de baan, verzekert minister De Block.

Minister De Block: “De deelstaten hebben jaren geleden de bevoegdheid en het geld gekregen om hun inwoners te beschermen tegen oplopende kosten voor “deelstaatzorg”. Ze zijn evenwel bij de pakken blijven zitten en daar dreigden duizenden burgers straks de dupe van te worden. Dat is de wereld op zijn kop. Ik heb daarom een oplossing gezocht zodat geen enkele patiënt getroffen wordt. Maar het is nu wel aan de deelstaten om eindelijk een definitieve regeling uit te werken.”

Zesde staatshervorming

Bij de zesde staatshervorming zijn bepaalde zorgdomeinen overgeheveld naar de deelstaten, onder andere ouderenzorg en bepaalde types revalidatiezorg. De deelstaten kregen daarbij niet alleen de bevoegdheid over die zorgdomeinen maar ook het budget ervoor. Ze werden bijgevolg zelf verantwoordelijk om hun inwoners te beschermen tegen oplopende zorgkosten binnen die zorgdomeinen.

De voorbije jaren werden we de uitgaven van patiënten voor “deelstatenzorg” nog meegeteld om in aanmerking te komen voor de federale bescherming, maar daar komt op 31 december 2019 een einde aan. Doordat de deelstaten intussen geen eigen oplossing hebben uitgewerkt, dreigden sommige patiënten straks meer te moeten betalen. Dat vermijdt minister De Block nu met een dubbele oplossing.

Voor de maximumfactuur komt er een dubbele teller voor uitgaven op federaal en op deelstaatniveau. Zo wordt duidelijk wanneer welke niveau moet tussenkomen. Voor het statuut chronisch zieken wordt de overgangsperiode met één jaar verlengd. De deelstaten krijgen zo extra tijd om een eigen systeem uit te werken tegen 2021.