Medicijnen met cannabis: wat is er nu veranderd?

Geplaatst op 13 augustus, 2019 om 11:08

Apothekers mogen medicijnen met cannabis verkopen. Dat konden we vorige week lezen in de kranten. Maar betekent dat nu dat er cannabis in de rekken van de apotheek ligt?

Geneesmiddelen met cannabis kunnen de levenskwaliteit gevoelig verbeteren voor bepaalde patiënten. Denk bijvoorbeeld aan mensen waarbij bestaande medicatie de pijn niet voldoende bestrijdt.

Net daarom zorgden we er in 2015 voor dat artsen die medicijnen éindelijk mochten voorschrijven. En nu zorgen we dat de apothekers ook zélf geneesmiddelen op basis van cannabis mogen bereiden.

Historische stap
De stap in 2015 was historisch. Voordien waren medicijnen met cannabis verboden in ons land. Sindsdien mogen dokters ze voorschrijven aan bepaalde patiënten.

Naast de klassieke “voorverpakte” medicijnen kunnen artsen ook magistrale bereidingen op basis van cannabidiolpoeder of CBD-poeder voorschrijven, dat zijn bereidingen die de apotheker zelf maakt. Bij die magistrale bereidingen leverde het nieuwe wettelijke kader evenwel niet meteen het verhoopte resultaat op.

Wel voorschrijven, niet afleveren
Een strenge lezing van het koninklijk besluit van 2015 zorgde voor een tegenstelling. Artsen konden zo’n bereiding met cannabidiol wel voorschrijven maar apothekers mochten ze niet afleveren. Cannabidiol kan immers minieme hoeveelheden van tetrahydrocannabinol of THC bevatten. En omdat deze psychoactieve stof verboden is in ons land, was cannabidiol dus in de praktijk ook verboden.

Het gevolg was dat patiënten die een voorschrift voor een magistrale bereiding met CBD-poeder kregen hun geneesmiddel in het buitenland moesten ophalen. En dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn.

Oplossing: drempel voor THC
Samen met het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) werkten we een oplossing uit voor deze patiënten, die vaak veel pijn lijden. CBD-poeder mag een minieme hoeveelheid THC bevatten, maximum 0,005%. Dat laat onze apothekers toe om magistrale bereidingen op basis van CBD-poeder af te leveren aan patiënten met een voorschrift en garandeert tezelfdertijd de veiligheid van die patiënten.

Geen snoepjes
We hebben de voorbije jaren historische stappen gezet in ons land rond medicinale cannabis. Maar dat betekent niet dat plots “alles mag”: net als alle andere medicijnen zijn geneesmiddelen en magistrale bereidingen op basis van cannabis geen snoepjes. De strenge normen rond veiligheid, kwaliteit en doeltreffendheid zijn er met een reden: de volksgezondheid staat op het spel.

Het is ook om die reden dat de cannabis voor de productie of bereiding van geneesmiddelen onder streng gecontroleerde, gestandaardiseerde omstandigheden gecultiveerd moet worden. Alleen zo ben je zeker dat de samenstelling van de grondstof steeds dezelfde is. En alleen zo heeft de patiënt zekerheid over zijn of haar behandeling. Daarom hebben we een tijdje geleden ook het licht op groen gezet voor een nationaal cannabisbureau. Dat zal de productie van cannabis voor therapeutische doeleinden wettelijk mogelijk maken en samen met het FAGG streng toezien op de veiligheids- en kwaliteitsvoorwaarden.