Meer behandelingen logopedie terugbetaald

Geplaatst op 27 juli, 2016 om 00:00

Vanaf dit najaar past de ziekteverzekering de terugbetaling van logopedie aan, ten voordele van de patiënten. Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid: “Hierdoor zullen bijvoorbeeld ouders wiens kinderen een logopediebehandeling volgen, voor bepaalde aandoeningen zelf één of meer sessies kunnen volgen. Zo kunnen zij thuis hun kinderen beter begeleiden.”

Deze en andere maatregelen voeren een beslissing uit van het Verzekeringscomité van het RIZIV van begin deze week, 25 juli. Het Verzekeringscomité heeft begin dit jaar een enveloppe van 10 miljoen euro ter beschikking gesteld van paramedische beroepen zodat onder andere extra behandelingen zouden worden terugbetaald aan hun patiënten. Het RIZIV heeft vorige maandag de knoop doorgehakt wat een reeks logopedische behandelingen betreft. In België werken 8.290 logopedisten waarvan 3.706 Franstaligen en 4.584 Nederlandstaligen.

Ouders

Ouders wiens kinderen in behandeling zijn voor taal- en leerstoornissen, krijgen de kans in één of meer sessies te leren hoe ze hun kind thuis zelf kunnen helpen als aanvulling bij de logopedische behandeling. Deze sessies logopedie voor de ouders zullen worden terugbetaald. Patiënten die hervallen in aandoeningen zoals taal- en leerstoornissen, stotteren of bijvoorbeeld slikstoornissen, zullen nu ook terugbetaling krijgen op voorwaarde dat niet alle terugbetaalde zittingen zijn uitgeput. Vroeger had je als patiënt recht op een aantal terugbetaalde zittingen binnen een bepaalde periode. Eens die periode voorbij, kon je geen beroep meer doen op terugbetaling, ook niet bij herval. Dit zal nu veranderen.

Locked in-syndroom

Tot slot is ook terugbetaling voorzien voor logopedisten die patiënten met het locked-in syndroom helpen. Het locked-in-syndroom of pseudocoma is een neurologische aandoening waardoor het lijkt alsof de patiënt comateus is. Het is een aandoening die meestal wordt veroorzaakt door een infarct of soms een trauma. Deze patiënten zijn volledig bewust maar kunnen niet meer communiceren met hun omgeving. Door permanente inspanningen zorgen logopedisten ervoor dat deze patiënten toch nog op een mensenwaardige manier interactief kunnen zijn met hun omgeving. In België lijden bijna 100 patiënten aan het locked in-syndroom.