Meer dan 33.000 nieuwe jobs gecreëerd via eerste aanwervingen

De maatregel van de ‘nulbijdrage’ of eerste aanwerving zonder werkgeversbijdragen is een succesverhaal. “33.612 ondernemingen namen zo een eerste werknemer in dienst tussen 1 januari 2016 en eind maart 2018” zegt minister Maggie De Block (Open Vld). De minister wil nu volop inzetten op de uitvoering van de jobsdeal.
Deze vrijstelling van werkgeversbijdragen is in voege sinds 1 januari 2016 en loopt tot 31 december 2020. Dit maakt deel uit van het pakket maatregelen van de tax shift. De regering doet dit om werkgelegenheid te creëren. Deze maatregel is een initiatief van Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en minister Denis Ducarme, bevoegd voor Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s.
Het gaat vooral om bijkomende jobs in sectoren als bouw, handel en horeca. Van deze 33.612 nieuwe jobs situeren er zich 17.585 in Vlaanderen, 10.399 in het Waals Gewest en 5.628 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Een onderneming die voor het eerst een job creëert, hoeft voor die job nooit werkgeversbijdragen te betalen. “Ik ken heel wat zelfstandigen die werk te veel hebben. De zelfstandigen kunnen na een eerste aanwerving rekenen op een medewerker waardoor ze een beetje meer tijd krijgen voor zichzelf,” reageert minister De Block tevreden.
Jobs, jobs, jobs
Daarnaast geldt voor de aanwerving van een tweede tot en met de zesde werknemer een verlaagde werkgeversbijdrage.
Zo heeft een startend IT-bedrijf uit Kortenberg sinds maart een eerste medewerker in dienst. Inmiddels staan er drie werknemers op de loonlijst. En dat terwijl ze nog maar 9 maand bestaan. “Zonder de maatregel waren deze aanwervingen voor ons onmogelijk”, vertelt mede-zaakvoerder Johan Nagels. “Deze steun voor ondernemers is meer dan welkom. Het laat ons toe om veel sneller te groeien en meer diensten aan te bieden aan onze klanten.”
Tegelijkertijd wordt de competitiviteit van hun bedrijf versterkt. Maar vooral: er zijn zo tienduizenden nieuwe jobs gecreëerd. “Dat betekent ook dat mensen meer koopkracht krijgen en onze economie meer slagkracht heeft. Het is ook goed nieuws voor de sociale zekerheid want hoe meer mensen met een job, hoe meer bijdragen aan sociale zekerheid,” verduidelijkt De Block.
Ministers Ducarme en De Block willen nu volop inzetten op de uitvoering van de jobsdeal om de bedrijven meer kansen te geven om te groeien en te zorgen voor extra werkgelegenheid.