Meer dan 8.000 burgers benutten het onbelast bijverdienen

Featured Video Play Icon
Geplaatst op 18 januari, 2019 om 06:55

Sinds de zomer van vorig jaar kunnen werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden tot €6000 onbelast per jaar bijverdienen. In deze periode deden 7.786 burgers al 17.496 keer een activiteit via het verenigingswerk en 282 burgers leverden 2.404 prestaties als occasionele dienstverlening tussen particulieren. Het nieuw statuut plussen is veruit het populairst in de sportsector.

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld): “De sportsector was jaren vragende partij voor een nieuw en eenvoudig vergoedingssysteem. Dat verklaart het succes bij de sportclubs.”

Werknemers die minimum 4/5de werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden komen in aanmerking voor dit nieuw statuut plussen. Tussen 15 juli en vandaag zijn er in totaal 8.068 unieke burgers die onbelast bijverdienen. “Voor de bekendmaking van dit nieuw statuut heeft de Rijksdienst Sociale Zekerheid momenteel een campagne lopen. Aan de hand van concrete situaties wordt het nieuw systeem uitgelegd”, licht minister De Block toe.

Vaak doen mensen klussen, helpen ze elkaar gratis of worden ze betaald in het zwart. In het verleden werden occasionele inkomsten te zwaar belast en kwam er heel wat administratie bij kijken. “Met het plussen lossen we dat op,” vertelt minister Maggie De Block. “Kleine klusjes voor een buurman of voor een vereniging hebben een groot maatschappelijk belang: het brengt mensen met elkaar in contact en versterkt het sociaal weefsel.”

Via verenigingswerk

Wie wordt betaald voor een reeks diensten voor socioculturele verenigingen zonder winstoogmerk, feitelijke verenigingen of openbare besturen moet daar geen belastingen of sociale bijdrage voor betalen. De administratie verloopt snel en eenvoudig via een online toepassing op www.bijklussen.be.

De drie populairste activiteiten zijn:

  1. Sportactiviteiten bij clubs (70%)
  2. Hulp bij administratief beheer en organisatie van activiteiten (7,2%)
  3. Sportinitiatie (6,8%)

 

Van burger tot burger

Voor activiteiten tussen burgers geldt hetzelfde statuut. De inkomsten uit een reeks activiteiten zijn onbelast. Dit zijn occasionele, betaalde diensten van een burger aan een andere particulier. Ook hier is een registratie via www.bijklussen.be nodig.

De drie populairste activiteiten zijn:

  1. sportlessen (21%)
  2. kleine onderhoudswerkzaamheden (19%)
  3. hulp voor zorgbehoevende personen (17%)