Meer Europese fondsen dan ooit voor de terugkeer van illegalen uit België

Geplaatst op 15 januari, 2020 om 15:26

Vorig jaar maakte België meer dan ooit gebruik van Europese middelen om mensen die illegaal in ons land verbleven terug te sturen naar hun land van oorsprong. Dat gebeurde via vluchten die rechtstreeks betaald worden door Frontex, het Europees Grens- en kustwachtagentschap. Dat meldt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). In 2020 blijft de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) doelgericht inzetten op de gedwongen terugkeer van illegale criminelen, asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn en transmigranten.

Maggie De Block (Open Vld), minister van Asiel en Migratie: “Onze migratiediensten kunnen vliegtuigtickets boeken die Europa rechtstreeks betaalt. Van alle Europese lidstaten maakte België zelfs het meest gebruik van die mogelijkheid. De gedwongen terugkeer blijft het sluitstuk van ons streng en humaan asiel- en migratiebeleid.”

In 2019 kon België rekenen op zo’n 2,5 miljoen euro van de Europese Unie voor de vluchten van 1.540 mensen die moesten terugkeren. 233 werden tot hun land van oorsprong begeleid en 1.279 konden zonder escorte aan boord gaan. 28 vertrokken vrijwillig. Het was in 2019 de eerste keer dat Frontex ingezet werd voor vrijwillige terugkeer, zowel in België als in de Europese Unie.

Extra plaatsen voor illegale criminelen in gesloten centra

In 2020 doet DVZ nog extra inspanningen. Deze week werden veertig plaatsen in de gesloten centra heropend voor de opsluiting van prioritaire doelgroepen, zoals illegale criminelen, veelplegers die overlast veroorzaken en illegalen op doortocht via ons land. Vanuit de gesloten centra wordt verder gewerkt aan hun uitwijzing.

De veertig plaatsen kwamen vrij na de beslissing in december van minister De Block en haar collega Pieter De Crem, minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, om de aanpak rond transmigratie te optimaliseren. Sindsdien wordt er meer mobiele ondersteuning geboden aan de politiediensten op het terrein om zo beter aan de lokale noden te beantwoorden. Voor illegalen die via ons land op doortocht zijn, blijven 160 plaatsen voorzien in de gesloten centra.

Daarnaast blijft ons land inzetten op akkoorden met landen van oorsprong om mee te werken aan terugkeer. Zo werd in 2019 een terugkeerakkoord met Rwanda afgesloten en zijn er gesprekken met Turkije (samen met de EU), Angola, Kirgizië, Tadzjikistan en Vietnam (via de Benelux) en met Algerije, Niger en Senegal.