Met Facebook in de strijd tegen foute informatie over vaccinaties

Geplaatst op 13 september, 2019 om 11:36

Sociale media kunnen een katalysator zijn in de verspreiding van verkeerde informatie over vaccinaties. In de aanloop naar de internationale Vaccination Summit die donderdag plaatsvond in Brussel zat minister De Block eerder deze week rond de tafel met Facebook. Ook aanwezig was Jason Hirsch, hoofd van de afdeling Health Integrity Policy bij Facebook en één van de sprekers op de summit. Onderwerp van de meeting: hoe kunnen we het vertrouwen in vaccins opkrikken en op welke manier kan Facebook daar een rol in spelen?

Facebook kondigde in maart al aan dat het de strijd tegen desinformatie ernstig neemt en een actieve rol wil spelen in mensen correct informeren over gezondheid. Op dit moment krijgt vaccinatie daarbij prioriteit. Recent heeft Facebook al enkele belangrijke stappen genomen.

Verspreiding foute informatie verminderen

Minister De Block met Jason Hirsch, hoofd Health Integrity Policy bij Facebook

Zo zal de zichtbaarheid verminderd worden van groepen en pagina’s die foute informatie verspreiden. Op die manier verschijnt hun informatie minder vaak voor Facebookgebruikers en komen hun posts onderaan te staan in de lijst met zoekresultaten. De groepen en pagina’s zullen ook nooit aanbevolen worden aan gebruikers en hun naam zal niet voorgesteld worden als je die intikt in de zoekbalk. De pagina’s zullen geen fondsen meer kunnen werven via Facebook en advertenties met misleidende informatie over vaccinatie worden geweigerd.

Betrouwbare informatie aanmoedigen

Daarbovenop heeft Facebook recent het initiatief genomen om betrouwbare informatie over vaccins meer zichtbaarheid te verlenen. Wie zoekt naar informatie over vaccins op Facebook, krijgt eerst informatie van betrouwbare bronnen te zien zoals de Wereldgezondheidsorganisatie. Die informatie verschijnt helemaal bovenaan de zoekresultaten.

Wereldwijd

Facebook zal dit project de komende maanden wereldwijd uitrollen en continu nagaan of de aanpak om mensen naar betrouwbare informatie te leiden werkt.

Minister De Block en haar administraties zullen in nauw contact blijven met Facebook om alles op te volgen en informatie uit te wisselen. De minister is er persoonlijk van overtuigd dat Facebook een belangrijke rol kan spelen om het vertrouwen van mensen in vaccins op te krikken Maar dat niet alleen: Facebook kan ook helpen om mensen correct te informeren over andere gezondheidsthema’s.