Mijngezondheid biedt burgers opnieuw extra mogelijkheden

Geplaatst op 22 mei, 2019 om 14:30

Wie naar Mijngezondheid surft, treft er vanaf vandaag een pak nieuwe informatie en een lijst met nuttige contacten aan. Op die manier bouwt minister van Volksgezondheid Maggie De Block het portaal verder uit tot een cruciaal gezondheidsinstrument voor iedere burger.

Waar staat de Nutri-Score nu precies voor? Wat kan ik doen om een burn-out te voorkomen? Welke samenwerkingsinitiatieven bestaan er voor chronische patiënten in mijn regio? Hoe bereik ik het Antigifcentrum? Het zijn enkele van de vragen waar Mijngezondheid nu ook een antwoord op biedt.

In het totaal heeft het portaal er vijf nieuwigheden bij gekregen sinds de vorige update in maart 2019.

  • Burgers vinden er heldere informatie over de Nutri-Score, het voedingslabel dat consumenten helpt om gezondere voeding te kiezen.
  • Er is een volledig nieuw luik toegevoegd over werk en gezondheid waar mensen nuttige tips terugvinden, bijvoorbeeld om een burn-out of andere stressgerelateerde problemen te voorkomen.
  • Patiënten met een chronische ziekte kunnen terugvinden welke samenwerkingsinitiatieven er voor hen lopen in hun regio.
  • Het portaal wijst mensen de weg naar betrouwbare informatie over zeldzame ziekten.
  • Tot slot is een lijst toegevoegd met nuttige contacten in de gezondheidszorg.

 

Minister De Block (Open Vld): “Mijngezondheid wordt zo opnieuw versterkt als dé bron voor iedereen die op zoek is naar informatie over zijn eigen gezondheid of over gezondheid in het algemeen.”

Cruciale toegangspoort

De overheid doet er ook alles aan om de drempel naar het portaal zo laag mogelijk te maken voor de burger. Zo is ze sinds vorige week in het bezit van de domeinnaam www.mijngezondheid.be, naast de oorspronkelijke domeinnaam www.mijngezondheid.belgie.be. Wie het korte webadres intikt, belandt nu ook op het portaal.

Daarnaast verwijzen steeds meer partners op hun website naar Mijngezondheid als overkoepelend portaal voor alle informatie over gezondheid. Minister De Block juicht die evolutie toe.

“Er worden heel veel verschillende initiatieven gelanceerd rond gezondheid. Dat is natuurlijk een goede zaak, maar het maakt het tezelfdertijd lastig om het overzicht te bewaren. Daarom is de verwijzing naar Mijngezondheid zo belangrijk: als burgers dat portaal kennen, hebben ze meteen toegang tot al die initiatieven.”

Registratie als orgaandonor vanaf augustus

In augustus van dit jaar staat de volgende update gepland, de vijfde al sinds de lancering op 8 mei 2018. Burgers zullen zich dan via het portaal kunnen registreren als orgaandonor of niet-donor. Ze zullen zich ook kunnen opgeven als kandidaat-donor van bloed en/of plasma bij het Rode Kruis. Ten derde zullen alle ziekenfondsen hun digitale omgeving hebben aangesloten op Mijngezondheid. Iedereen zal daardoor rechtstreeks vanuit het portaal zijn of haar dossier bij het ziekenfonds kunnen raadplegen. De Onafhankelijke Ziekenfondsen maakten die koppeling al in maart 2019.

 

Mijngezondheid, het bos en de bomen

Het opzet van Mijngezondheid is duidelijk: alle gezondheidsgegevens die beschikbaar zijn voor burgers maar verspreid zitten over verschillende bronnen en platformen, ontsluiten via één en dezelfde personal health viewer. Door in één centrale toegangspoort te voorzien hoeven mensen maar één bron meer te onthouden. Dankzij de digitalisering kunnen ze hun medische gegevens ook veel eenvoudiger en sneller inkijken. Dat geeft hen meer mogelijkheden om een actieve rol te spelen in de zorg en bijvoorbeeld hun therapietrouw te verbeteren, bewustere keuzes te maken inzake gezondheid en in dialoog te treden met zorgverleners over hun gezondheid en hun eventuele behandeling.

Meer uitleg over het portaal? Bekijk dit filmpje. [embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=70zjxme0JOQ[/embedyt]