Binnenkort neutrale verpakking voor roltabak en sigaretten

Geplaatst op 07 september, 2018 om 17:38

Er komt een neutrale verpakking voor roltabak en sigaretten in ons land. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block heeft daarover een akkoord bereikt binnen de federale regering. Voorbeelden uit andere landen tonen aan dat een neutrale verpakking helpt om het roken terug te dringen.

Minister De Block: “Dit is een zeer belangrijke beslissing die we vandaag nemen. De verpakking van sigaretten en roltabak onaantrekkelijker maken is erg belangrijk in de strijd tegen tabak, dat blijkt ook duidelijk uit buitenlandse voorbeelden. Onze administraties gaan nu meteen aan de slag, zodat we dit zo snel mogelijk kunnen invoeren in ons land.”

De administraties zullen het KB dat de grote lijnen vastlegt nu voor feedback naar de Europese Commissie sturen, vooraleer het naar onze Raad van State gaat. Met de invoer van de neurale volgt ons land het voorbeeld van onder andere Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Ierland. De neutrale verpakking zal gelden voor sigaretten, roltabak en waterpijptabak.

Antitabaksmaatregelen

De neutrale verpakking kadert in het antitabaksbeleid van minister De Block, met als doelstelling om het aantal rokers dit jaar terug te brengen onder de 17%. Daartoe werkte minister De Block al verschillende maatregelen uit.

  • Om meer controles op het rookverbod te kunnen uitvoeren is de Controledienst voor Tabak en Alcohol versterkt met twaalf extra controleurs en één jurist.
  • De terugbetaling van rookstopmedicatie is verbeterd.
  • De accijnzen op tabaksproducten werden al tweemaal verhoogd deze legislatuur.
  • Er is een duidelijk wettelijk kader voor de e-sigaret uitgewerkt.
  • Via het parlement wordt een verbod op roken in de wagen uitgewerkt.