Na je 65ste werken en ziek? Je kan vanaf mei rekenen op extra maanden uitkering

Geplaatst op 13 maart, 2019 om 14:06

Er zijn ongeveer 3.500 werknemers die langer dan hun 65ste blijven doorwerken. Er duikt echter een probleem op wanneer een 65-plusser ziek wordt. Door nu de periode van de ziekte-uitkering te verlengen wil minister De Block meer kansen geven aan werknemers om een volledige loopbaan en hoger pensioen op te bouwen.

Momenteel zijn er 3.479 werknemers actief na hun 65ste zonder dat ze van een rustpensioen genieten. Na de pensioenleeftijd kan een werknemer slechts beperkt aanspraak maken op een ziekte-uitkering. De periode waarin nog gewaarborgd loon en ziekte-uitkering kan betaald worden is te kort. Ze hebben immers recht op een maand gewaarborgd loon, en nadien nog maximum een maand ziekte-uitkering.

“In de praktijk gaan deze 65-plussers na deze periode vaak noodgedwongen op pensioen om niet zonder inkomen te vallen”, licht Vincent Van Quickenborne (Open Vld) toe als voorzitter van commissie Sociale Zaken. “En dat terwijl vele burgers zin hebben om actief te blijven op de arbeidsmarkt.”

6 maanden

De ministers De Block en Bacquelaine lossen dit probleem nu op met een betere overbruggingsperiode. Het recht op een ziekte-uitkering na de leeftijd 65 wordt uitgebreid tot een periode van zes maanden. “Bovendien blijven ze in deze periode hun pensioen verder opbouwen en natuurlijk ook wanneer ze nadien weer aan de slag gaan”, besluit De Block.

De maatregel is vandaag gestemd in de bevoegde commissie. We verwachten dat de maatregel zal ingaan vanaf mei voor alle werknemers. Ook voor zelfstandigen zal dan een gelijkaardig systeem in werking treden.