Neutraal sigarettenpakje moet aantal rokers verder doen dalen

Geplaatst op 17 mei, 2019 om 07:00

Tabaksproducten krijgen vanaf 1 januari 2020 allemaal hetzelfde, neutrale uitzicht. Met die maatregel wil minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) het aantal rokers in ons land verder doen dalen. Het KB daarover is vandaag in het Belgisch Staatsblad verschenen.

 “De verpakking van rookwaren onaantrekkelijk maken is erg belangrijk in de strijd tegen tabak”, aldus minister De Block. “Dat blijkt ook duidelijk uit de buitenlandse voorbeelden: in landen die de neutrale sigarettenpakjes hebben ingevoerd, is het aantal rokers opvallend gedaald.”

Wat betekent “neutraal”?

Elke verpakking krijgt dezelfde onaantrekkelijke, groenbruine kleur. Enkel het merk, het type en de hoeveelheid van het product mogen daarop vermeld staan, bovendien in hetzelfde standaard lettertype. Het gebruik van merklogo’s, kleuren en promotieteksten wordt verboden. De vermelding van een gezondheidswaarschuwing op tabakswaren is en blijft uiteraard verplicht.

De neutrale verpakking wordt verplicht voor sigaretten, rol- en waterpijptabak maar ook voor aanverwante producten zoals vloeipapier, sigarettenhulzen en filters. 

Vijfde in Europa

België is het vijfde land in Europa dat de neutrale verpakking voor tabaksproducten invoert, na Frankrijk (2017), het Verenigd Koninkrijk (2017), Noorwegen (2018) en Ierland (2018). Ook Australië (2012) en Nieuw-Zeeland (2018) hebben de maatregel al ingevoerd.

De resultaten in die landen tonen aan dat een sobere, uniforme verpakking tabaksproducten minder aantrekkelijk maakt, in het bijzonder voor jongeren. Het gevolg is dat minder mensen beginnen te roken en dat meer rokers willen stoppen.

Kleinhandelaars

De nieuwe regels gelden voor alle rookwaren die vanaf 1 januari 2020 op de markt komen. Kleinhandelaars krijgen nog tot 31 december 2020 de tijd om hun eventuele stock met oude verpakkingen te verkopen. De FOD Volksgezondheid zal toezien op het naleven van de regels.

 

Zoek je hulp bij het stoppen met roken? Neem contact op met Tabakstop.