Nieuw statuut plussen start vanaf 15 juli €500 euro per maand onbelast bijverdienen

Geplaatst op 05 juli, 2018 om 09:39

Vanaf 15 juli 2018 zullen werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden tot € 500 onbelast per maand kunnen bijverdienen via occasionele dienstverlening aan particulieren. Dezelfde vrijstelling zal gelden voor bijverdiensten via de deeleconomie en het verenigingswerk, bijvoorbeeld als sportcoach.

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken: “Kleine klusjes voor een buurman of voor een vereniging hebben een groot maatschappelijk belang. Ze brengen mensen met elkaar in contact en versterken zo het sociaal weefsel. Vaak doen mensen dat gratis of in het zwart. Als ze dit willen aangeven bij de belastingen worden die inkomsten vandaag zwaar belast en komt er een heleboel administratie bij kijken. Met het plussen lossen we dat nu op. Naast de vrijstelling van belasting en sociale bijdragen tot € 500 per maand zal de administratie snel en eenvoudig kunnen via een online applicatie.”

Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda: “Twee jaar geleden tekende België als eerste land een wettelijk kader uit voor peer-to-peer diensten in de deeleconomie. Ik ben tevreden dat we hier nu op verder bouwen, met nog meer eenvoud en nog lager tarieven. Mensen kunnen op deze manier zonder zorgen een centje bijverdienen en op kleine schaal proeven van het ondernemerschap.”

De maatregel is vandaag, 5 juli 2018, goedgekeurd door de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Werknemers die minimum 4/5de werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden komen in aanmerking voor dit nieuw statuut. “Neem nu iemand die naast zijn fulltime job ook voetbaltraining geeft. Die man of vrouw kan binnenkort tot €500 per maand of € 6.000 per jaar onbelast bijverdienen. Wij noemen dat plussen” licht minister Maggie De Block toe.

Het statuut plussen omvat in zijn geheel:

  • Verenigingswerk, namelijk activiteiten die het midden houden tussen vrijwilligerswerk en betaald werk. Het gaat bijvoorbeeld over sportcoaching, culturele activiteiten of buitenschoolse kinderopvang.
  • Occasionele diensten van burger tot burger. Het gaat bijvoorbeeld over kleine herstellingen waarvoor mensen geen beroep doen op het reguliere circuit. Een ander voorbeeld is het ophalen van kinderen aan school en hen een maaltijd klaarmaken terwijl de ouders nog op het werk zijn.
  • Het bestaande systeem van de deeleconomie: via erkende deelplatformen leveren particulieren steeds meer diensten aan elkaar, van kleine klusjes tot babysitten. Het bestaande fiscale tarief voor diensten via erkende platformen wordt verlaagd van 10% naar 0%.

Voor de registratie van deze activiteiten komt er een gebruiksvriendelijke online applicatie. Beide partijen zullen ook steeds op voorhand het type dienst en de verloning onderling moeten afspreken en vastleggen.