Oncofreezing terugbetaald voor onder meer kankerpatiënten

Geplaatst op 20 maart, 2017 om 00:00

Op initiatief van Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, heeft het Verzekeringscomité van het Riziv vandaag, 20 maart 2017, groen licht gegeven voor de terugbetaling van ‘oncofreezing’, het sterk invriezen van eicellen, spermatozoïden, eierstokweefsel of testiculair weefsel van bepaalde patiënten. De behandeling van kanker en bepaalde andere aandoeningen kan negatieve bijwerkingen hebben, bijvoorbeeld op de vruchtbaarheid van de patiënt.

Dankzij ‘oncofreezing’ mogen deze patiënten de hoop blijven koesteren om na hun genezing alsnog een gezin te stichten op basis van hun eigen genetisch materiaal.

Maggie De Block: “Tot op vandaag worden veel jonge patiënten dubbel getroffen: ze moeten zware behandelingen ondergaan in de strijd tegen hun aandoening en daarbovenop moeten ze afzien van hun eventuele kinderwens. Straks moeten ze niet meer vrezen voor die kinderwens en kunnen ze zich volop concentreren op het genezingsproces.”

Voor de terugbetaling wordt vier miljoen euro op jaarbasis uitgetrokken.
De maatregel voorziet in de integrale terugbetaling van het verzamelen en de opslag van eicellen, zaadcellen, eierstokweefsel of testiculair weefsel in centra die door het Riziv zijn erkend.
Vanaf vandaag kunnen deze centra intekenen op de Riziv-conventie.