Ook private rusthuizen kunnen tijdelijk een beroep doen op vrijwilligers

Geplaatst op 03 mei, 2020 om 11:46

Een nieuwe regeling door minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block maakt het mogelijk dat ook private rusthuizen vrijwilligers kunnen inzetten. “In sommige instellingen is de lage bezettingsgraad van het personeel door het coronavirus sterk voelbaar, de extra handen van vrijwilligers zijn dus zeer welkom, ook in de private rusthuizen”, aldus minister De Block.

De verspreiding van het coronavirus heeft tot gevolg dat het aantal zieke werknemers in quarantaine toeneemt. Dit kan de activiteit in de sector van de rustoorden voor bejaarden en de rust- en verzorgingstehuizen in het gedrang brengen. In sommige instellingen is de lage bezettingsgraad van het personeel zeer sterk voelbaar.

Deze essentiële diensten moeten voldoende mensen hebben om ervoor te zorgen dat het werk tijdens de COVID-19-epidemie goed wordt georganiseerd en mensen kunnen blijven functioneren. In de publieke rust- en verzorgingstehuizen is het reeds mogelijk om vrijwilligers in te zetten. Minister De Block wil dit nu tijdelijk ook toelaten in de private instellingen. Daarvoor voorziet zij een tijdelijke aanpassing van de vrijwilligerswet.

Minister De Block licht toe: “Vrijwilligers zijn de lijm van onze samenleving, dit geldt eens te meer tijdens deze gezondheidscrisis. In sectoren waar de nood hoog is, zoals in de sector van de rust- en verzorgingshuizen, kunnen zij een cruciale rol spelen om het vast personeel bij te staan. Daarvoor maken we in deze coronatijden geen onderscheid tussen publieke en private rusthuizen.”

Het inzetten van vrijwilligers wordt wel gekoppeld aan de voorwaarde dat de instelling geen gebruik maakt van het systeem van tijdelijke werkloosheid voor haar personeel. “De vrijwilligers zijn er om het vast personeel te ondersteunen. Het is niet de bedoeling dat private instellingen hun personeel gaan vervangen door vrijwilligers”, besluit minister De Block.

De vrijwilligers kunnen ingezet worden in de periode van 1 mei tot 30 juni 2020. De regeling is van toepassing op de rustoorden voor bejaarden, de rust- en verzorgingstehuizen en de voorzieningen voor opvang of huisvesting van bejaarde personen in de private commerciële sector.