Op één jaar verdienen meer dan 15.000 burgers onbelast bij

Geplaatst op 11 augustus, 2019 om 14:10

Werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden kunnen jaarlijks tot 6000 euro onbelast bijverdienen. Op één jaar deden 14.723 burgers al 27.404 keer een activiteit via het verenigingswerk en 526 burgers leverden 8.620 prestaties als occasionele dienstverlening tussen particulieren. Over deze periode is 30,5 miljoen euro onbelast bijverdiend.

Het nieuw statuut plussen is veruit het populairst in de sportsector. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) licht toe: “De sportsector was jaren vragende partij voor een nieuw en eenvoudig vergoedingssysteem. Dat verklaart het succes bij de sportclubs.”

Werknemers die minimum 4/5de werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden komen in aanmerking voor dit nieuw statuut. “Vaak doen mensen klussen of helpen ze elkaar en willen ze daar een kleine vergoeding voor betalen”, licht Maggie De Block toe. “Wie al voldoende heeft bijgedragen aan de sociale zekerheid, moet op inkomsten uit deze activiteiten geen belastingen meer betalen.”

Maatschappelijk waardevol
In het verleden werden occasionele inkomsten te zwaar belast en bovendien kwam er heel wat administratie bij kijken. “Met het plussen lossen we dat op”, vertelt minister Maggie De Block. “Kleine klusjes voor een buurman of voor een vereniging hebben een groot maatschappelijk belang: het brengt mensen met elkaar in contact en versterkt het sociaal weefsel.”

Via verenigingswerk
Wie wordt betaald voor een reeks diensten voor socioculturele verenigingen zonder winstoogmerk, feitelijke verenigingen of openbare besturen moet daar geen belastingen of sociale bijdrage voor betalen. De administratie verloopt snel en eenvoudig via een online toepassing op www.bijklussen.be.

De drie populairste activiteiten zijn:

  1. Sportactiviteiten bij clubs (58%)
  2. Sportinitiatie (10,6%)
  3. Hulp bij administratief beheer en organisatie van activiteiten (8,5%)

 

Van burger tot burger
Voor activiteiten tussen burgers geldt hetzelfde statuut. De inkomsten uit een reeks activiteiten zijn onbelast. Dit zijn occasionele, betaalde diensten van een burger aan een andere particulier. Ook hier is een registratie via www.bijklussen.be nodig.

De drie populairste activiteiten zijn:

  1. sportlessen (23,7%)
  2. hulp voor zorgbehoevende personen (19,3%)
  3. kleine onderhoudswerkzaamheden (15,5%)