Oplossing voor chronisch gebruik veilige neussprays: dubbel statuut

Geplaatst op 29 november, 2016 om 00:00

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, heeft, onder andere op basis van getuigenissen van patiënten, de maatregelen in verband met neussprays en maagzuurremmers aangepast voor sommige gebruikers. Het gaat om maatregelen die steunen op wetenschappelijk bewijs en advies en die opgenomen werden in de gezondheidszorgbegroting 2017.

Maggie De Block: “Samen met de RIZIV-administratie hebben we een oplossing uitgewerkt voor mensen die neussprays met corticosteroïden in de laagste dosage chronisch moeten gebruiken. Deze neussprays zullen in de loop van volgend jaar zonder voorschrift verstrekt kunnen worden maar blijven ook met voorschrift verkrijgbaar.”

Wat de maagzuurremmers in de hoogste dosage betreft, wijst minister De Block erop dat kleine verpakkingen nog steeds terugbetaald worden. Wat de grote verpakkingen betreft, bestaan uitzonderingen, onder andere: maagzuurremmers met lanzoprazole worden in grote verpakkingen en hoogste dosage nog steeds terugbetaald.

 Overconsumptie

Uit een studie van de Gentse en Luikse universiteiten bleek dat 49% van de mensen die ontzwellende neussprays gebruiken, aan “overgebruik” doen en schade aan hun gezondheid riskeren. Het neusslijmvlies riskeert aangetast te raken en je kan een chronisch verstopte neus krijgen.

Neussprays met corticosteroïden zijn veiliger voor de gezondheid en doeltreffender maar zijn enkel op voorschrift te koop.

Om de overconsumptie van de ontzwellende sprays tegen te gaan heeft minister De Block , op advies van de Commissie Geneesmiddelen voor menselijk gebruik, tijdens het begrotingsconclaaf beslist dat neussprays met corticosteroïden zonder voorschrift konden verkocht worden. Zo krijgen mensen gemakkelijker toegang tot deze veilige sprays. De sprays werden daardoor wel duurder.

Dubbel statuut

Maggie De Block: “Op basis van getuigenissen van patiënten heb ik met de  RIZIV-administratie nagegaan of we in sommige gevallen toch terugbetaling van nasale corticoïden kunnen behouden. Een klein aantal patiënten blijkt deze sprays chronisch te moeten gebruiken. Om deze patiënten tegemoet te komen, heb ik samen met de RIZIV-administratie een oplossing uitgewerkt: de neussprays krijgen een dubbel statuut en zullen zowel met als zonder voorschrift verkrijgbaar zijn. ”                                                …

De neussprays met corticosteroïden zullen verplaatst worden van categorie B naar Cx zodat het remgeld iets hoger zal liggen. De patiënt blijft wel  beschermd door de maximumfactuur. Eens het maximum bereikt, betaalt de patiënt niks meer voor de neussprays op voorschrift.

De concrete uitvoering van dit dubbel statuut zal enige tijd in beslag nemen en de neussprays met corticosteroïden zullen daardoor wellicht pas in de tweede helft van 2017 zonder voorschrift verkrijgbaar zijn.

Maagzuurremmers

De maatregel tegen overconsumptie van maagzuurremmers in de hoogste dosage volgt het wetenschappelijk onderbouwd advies van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG). De CTG stelt dat een behandeling van langer dan acht weken met een maagzuurremmer aan de hoogste dosage medisch niet gerechtvaardigd is behalve voor mensen met het Zollinger-Elisson syndroom.

De maagzuurremmer met lanzoprazole is een tweede uitzondering: het is medisch verantwoord deze specifieke maagzuurremmer langer dan acht weken aan de hoogste dosage te nemen.

Wat de maagzuurremmers betreft, die steeds op voorschrift zijn, wordt de situatie in de toekomst dus als volgt:

  • maagzuurremmers in de hoogste dosage in grote verpakkingen (méér dan 56 tot 60 tabletten), worden niet meer terugbetaald. Uitzonderingen: voor Zollinger-Elisson patiënten worden de tabletten volledig terugbetaald. En de maagzuurremmer met lanzoprazole wordt in hoogste dosage ook in grote verpakking terugbetaald.
  • maagzuurremmers in hoogte dosage in verpakkingen van 56 tot 60 tabletten worden wel nog terugbetaald.

Maagzuurremmers in dosages onder 40 mg worden nog steeds terugbetaald. Ook in grote verpakkingen.