Oplossing voor het Noordstation

Op initiatief van minister van Asiel en Migratie, Maggie De Block en dankzij een samenwerking tussen verschillende overheden, instanties en organisaties is het Brusselse Noordstation vandaag ontruimd. De transmigranten krijgen in eerste plaats opvang in de Brusselse daklozencentra. Daar krijgen ze van Fedasil op maat gemaakte info over vrijwillige terugkeer of de asielprocedures. Wie echter terugkeert naar het Noordstation wordt overgebracht naar een gesloten asielcentrum.
“Ik ben zeer blij met deze belangrijke doorbraak. We geven het Noordstation nu terug aan de pendelaars en de reizigers. Een treinstation is geen opvangcentrum. De omstandigheden waren niet menselijk, noch voor transmigranten, noch voor de reizigers en mensen die er moesten werken”, benadrukt Maggie De Block.
Door een samenwerking tussen de betrokken overheden en de hulporganisaties werd het Noordstation ontruimd. Door een succesvolle humanitaire actie was politieactie overbodig. De transmigranten worden opgevangen door het bestaande daklozenopvangnetwerk van Brussel.
Medewerkers van Fedasil zullen de transmigranten in de daklozenopvang bezoeken om hen correcte informatie op maat te verschaffen over vrijwillige terugkeer naar hun land en de mogelijkheid om asiel aan te vragen. De Block: “Prioriteit zal hierbij uitgaan naar kwetsbare personen zoals alleenstaande vrouwen, families met kinderen en personen met medische of psychische noden.”
Migranten die dan vrijwillige terugkeer of een asielprocedure overwegen worden dan opgevangen in het netwerk van Fedasil.
“Deze werkwijze is niet nieuw, maar een versterking van een bestaande en beproefde praktijk. Ze werd reeds in 2014 onder mijn vorig mandaat als staatssecretaris voor asiel en migratie ingevoerd om de problematiek van families met minderjarige kinderen in illegaal verblijf aan te pakken. Met succes toen”, zegt Maggie Block.
Daarnaast ging DVZ maandag al van start met ontradingscampagne op Facebook die specifiek gericht op transmigranten in ons land. Ook daar krijgen ze de info over vrijwillige terugkeer, de asielprocedures en het feit dat Groot-Brittannië verre van het beloofde land is.
“We geven hen een kans maar ze moeten die ook grijpen. Wie terugkeert naar het Noordstation zal door de politie worden opgepakt en opgesloten in een gesloten centrum met oog op terugkeer”, bevestigt de minister
“Enkel door pragmatisch met elkaar naar een oplossing te zoeken is dit gelukt. Door te zwartepieten geraak je niet ver. Ik wil dan ook alle betrokken overheden en organisaties bedanken. We kunnen in dit land ècht wel samenwerken, zolang er goede wil is”, besluit ze.