Overheid betaalt geen 500 miljoen euro te veel voor behandeling tegen ouderdomsblindheid

Patiënten met ouderdomsblindheid en de overheid betalen niet te veel voor hun behandeling. Wie dreigt blind te worden, krijgt een veilig medicijn terugbetaald. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block in een reactie op de foute berichtgeving in bepaalde media vandaag.
Minister De Block: “De sociale zekerheid geeft helemaal geen 500 miljoen euro te veel uit voor de behandeling van ouderdomsblindheid. Via een contractprocedure hebben we de prijs voor het oogmedicijn kunnen drukken. Daardoor kost de behandeling met Lucentis vandaag evenveel als met Avastin, het kankermedicijn dat soms gebruikt wordt tegen ouderdomsblindheid. Patiënten hebben bovendien absolute zekerheid dat hun geneesmiddel veilig is.”
Voorgeschiedenis
Voor de behandeling van ouderdomsblindheid werden tot voor kort twee geneesmiddelen gebruikt in ons land: Lucentis, een oogmedicijn tegen leeftijdsgebonden maculadegeneratie aandoening en Avastin, een kankermedicijn met een gelijkaardige werking. (Het gebruik van een geneesmiddel voor een andere aandoening dan waarvoor het medicijn ontwikkeld werd, heet ‘off-label’-gebruik.)
Omdat Lucentis vroeger erg duur was, was de terugbetaling ervan beperkt in de tijd. Patiënten die een langere behandeling nodig hadden, moesten het medicijn uit eigen zak betalen. Als alternatief schreven bepaalde oogartsen Avastin voor. Dat was niet terugbetaald maar wel nog altijd goedkoper dan wanneer je als patiënt de kostprijs voor Lucentis zelf moest ophoesten.
Veiligheidsrisico’s
In 2015 ging minister De Block op zoek naar een oplossing voor de getroffen patiënten. Eerst wilde ze het ‘off-label’-gebruik van Avastin voor de behandeling van ouderdomsblindheid terugbetalen. De experts van het geneesmiddelenagentschap gingen echter op de rem staan: ze waarschuwden voor veiligheidsrisico’s voor de patiënt bij ‘off-label’-gebruik van het kankermedicijn Avastin.
Minister De Block ging daarop op zoek naar een andere oplossing. Via een contractonderhandeling kon ze de prijs voor Lucentis gevoelig drukken. Het gevolg is dat de behandeling van ouderdomsblindheid met Lucentis vandaag evenveel kost voor de overheid als het ‘off-label’-gebruik van Avastin. De overheid geeft dus niets meer uit en de patiënt heeft de zekerheid dat zijn of haar behandeling 100% veilig is.