Patiënt betaalt straks minder bij apotheker van wacht

Geplaatst op 30 augustus, 2019 om 12:46

Wie ’s avonds of op zondag met een geneesmiddelenvoorschrift naar de apotheker gaat, zal straks geen toeslag meer betalen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block beslist. In ruil krijgen de apothekers een beschikbaarheidshonorarium voor hun wachtdienst.

 Wie ’s avonds na zijn of haar werk de huisarts bezoekt en daarna medicijnen gaat ophalen bij de apotheker, betaalt daar nu in een aantal gevallen extra voor bij de apotheker. Daar komt straks verandering in. Apothekers zullen enkel nog een toelage mogen aanrekenen als de patiënt geen voorschrift heeft.

Minister De Block: “Met deze maatregel maken we de zorg opnieuw een stukje toegankelijker voor patiënten. Het principe blijft natuurlijk wel hetzelfde: als het niet dringend is, stoor je je apotheker niet ’s avonds of de zondag maar ga je langs tijdens de normale openingsuren.”

Win-win voor apothekers en patiënten

De toelage die apothekers in sommige gevallen mogen aanrekenen, wordt vervangen door een beschikbaarheidshonorarium. Het gaat over een vast bedrag dat apothekers ontvangen voor hun wachtdienst, naast een bedrag per voorschrift. “Als een apotheker vandaag gedurende de hele wacht niemand over de vloer krijgt, krijgt hij of zij ook geen vergoeding. Daar brengen we straks ook verandering in”, aldus De Block.

De nieuwe regeling kreeg vandaag groen licht van de ministerraad en treedt nog dit jaar in werking.