Pensioenhervorming – verder werken is nodig!

Geplaatst op 20 juli, 2022 om 14:04

De Open VLD-fractievoorzitter in de Kamer is tevreden met het pensioenakkoord dat de regering De Croo heeft bereikt.

Maggie De Block : “ Mensen willen zekerheid over hun pensioen. Wie zijn leven lang gewerkt heeft, verdient een deftig pensioen. Maar daarvoor moet je natuurlijk wel bijdragen aan het systeem. Onze sociale zekerheid is gebaseerd op het principe dat wie bijdraagt aan het systeem die bouwt rechten op voor zijn pensioen. Dat is eerlijk, rechtvaardig en logisch.”

De hervorming houdt onder meer in dat enkel wie minstens 20 jaar effectief gewerkt heeft, recht heeft op een minimumpensioen. Dat was een liberale eis en is een primeur in ons land. De hervorming is van toepassing op de stelsels van de werknemer, zelfstandigen en de ambtenaren.

De pensioenbonus geeft aan wie langer werkt, het recht op een hoger pensioen. Deze bonus versterkt de band tussen pensioen en werken.

Maggie De Block : “Het is belangrijk dat er eindelijk een werkvoorwaarde is om het recht op een minimumpensioen te openen. Deze voorwaarde is nieuw want tot op vandaag is er geen werkvereiste. Dat is een grote vooruitgang en een stap in de goede richting. De pensioenhervorming is evenwel nog niet af. We blijven verder werken om het systeem rechtvaardig en betaalbaar te houden.”