Plan voor een nieuw geestelijke gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren 2015-2020

Geplaatst op 06 maart, 2015 om 14:19

De jeugdpsychiatrie in ons land is aan een hertekening van het landschap toe. Maggie De Block, minister van Volksgezondheid: “We moeten focussen op betere samenwerking tussen de eerste-, tweede- en derdelijnszorg  zodat jongeren met psychische problemen snel opgespoord worden, snel hulp krijgen en de zorgverleners een opname kunnen vermijden.”

“En als kinderen of  jongeren opgenomen zijn, moeten ze snel weer naar huis kunnen en daar gepaste begeleiding krijgen door bijvoorbeeld ambulante of mobiele teams.”

Ons land telt voldoende bedden voor kinderen en jongeren met psychische problemen maar het beheer moet anders zo blijkt uit studies van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. Volksgezondheid van 2010, 2011 en 2012. Er zijn nog te veel voorbeelden van plaatsen, onder andere in Brussel, waar jonge volwassenen verblijven op plaatsen bestemd voor minderjarigen.

De KCE-studies pleiten ook voor een alternatieven voor residentiële bedden zoals de ambulante of mobiele teams.

Op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid eind maart stelt de minister van Volksgezondheid Maggie De Bock het “Nationaal plan voor een nieuw geestelijke gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren 2015-2020” voor.

Dit plan zet in op een optimaal gebruik van psychiatriebedden voor kinderen en adolescenten. Het plan gaat voor een betere en naadloze samenwerking tussen de eerste, tweede en derde (opname) lijn. Ambulante zorg of mobiele teams zullen hierin een belangrijke rol spelen. Overleg en coördinatie tussen de verschillende sectoren betrokken bij geestelijke gezondheidszorg, zoals welzijn en jeugdbescherming, worden uitgewerkt. Hiermee realiseert de minister van volksgezondheid samen met haar collega’s van de deelstaten, het plan van haar voorgangster.