Tags
mantelzorg, mantelzorger, mantelzorgers, ziekenfonds
Over dit project

Vanaf vandaag (1 september) kunnen mantelzorgers een officieel statuut verkrijgen via het ziekenfonds. Minister De Block (Open Vld) wil zo mantelzorgers erkennen voor hun belangeloze inzet om een dierbare te helpen. “Mantelzorgers verdienen een officieel wettelijk kader voor hen engagement”, aldus minister De Block.

Mantelzorgers bieden voor lange tijd hulp aan mensen die door een chronische ziekte, een beperking of ouderdom ondersteuning nodig hebben. Dat kan bijvoorbeeld hun partner, hun ouder of hun kind zijn maar ook een ander familielid, een vriend of een kennis.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block: “Mantelzorgers zetten hun professionele en persoonlijke ambities “on hold” om te kunnen zorgen voor iemand die hen na aan het hart ligt. Hun hulp is van onschatbare waarde. Ze moeten dan ook kunnen rekenen op de juiste sociale bescherming. Daar zorgen we voor met deze wettelijke erkenning vanaf 1 september 2020.” 

Door de vergrijzing van de bevolking zullen de komende jaren steeds meer mensen zorg nodig hebben. De ondersteuning van mantelzorgers is een manier om “informele” zorg naar waarde te schatten en te versterken.

“Dankzij dit officiële statuut zullen we de mantelzorg beter kunnen opvolgen. Het is ook een belangrijke opstap om extra ondersteunende maatregelen voor onze mantelzorgers uit te werken vanuit het beleid.”