Positief beleid deed aantal jobs in 2019 stijgen met 74.000

Het aantal jobs groeide in 2019 met 74.000 of 1,5 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Nationale Bank. De stijging van de werkgelegenheid was daarmee groter dan de toename van de economische activiteit en dat is erg uitzonderlijk. In De Tijd zegt gouverneur Pierre Wunsch dat het beleid van de afgelopen jaren een positieve invloed heeft gehad op de jobcreatie.
Minister van Sociale Zaken Maggie De Block reageert tevreden. “Dankzij de lastenverlaging creëren bedrijven meer jobs. Die jobs worden ingevuld en zorgen op hun beurt voor meer koopkracht en meer bijdragen aan de sociale zekerheid”, vertelt minister Maggie De Block (Open Vld). “Ons beleid van de laatste jaren werpt dus zijn vruchten af.”
De gouverneur van de Nationale Bank verwijst naar de matiging van de loonkosten, de verhoging van de effectieve pensioenleeftijd en de sterkere activering van werklozen. De werkloosheidsgraad zakte naar 5,4 procent, het laagste peil in zowat 40 jaar.
“De gouden medaille is opnieuw voor de arbeidsmarkt”, zegt gouverneur Wunsch in De Tijd. “Mijn buikgevoel zegt dat het beleid een positieve invloed had op de jobcreatie.”
“De hoge loonkosten zijn voor de Belgische bedrijven nog steeds een zorg, maar ze zijn niet langer hun grootste probleem. Geschikte werknemers vinden is dat wel”, benadrukt Maggie De Block. Momenteel staat het aantal openstaande vacatures nog steeds erg hoog. “Het is nu een kwestie van deze jobs ingevuld te krijgen”, besluit Maggie De Block.
Uit het rapport blijkt ook dat de koopkracht nog nooit zoveel steeg in de afgelopen 18 jaar. De koopkracht van alle gezinnen samen steeg met 2,5 procent. Dat is de grootste toename sinds 2007. Maar omdat de bevolking groeit, is het beschikbaar inkomen per inwoner een betere maatstaf voor de welvaart. De koopkracht van de gemiddelde Belg groeide met 2,1 procent. Het is van 2001 geleden dat het beschikbaar inkomen per inwoner zo sterk groeide.
De extra koopkracht is te danken aan drie factoren: de werkgelegenheid groeide fors, de reële lonen stegen en de taxshift verminderde de personenbelasting. De sterke toename van het beschikbaar inkomen per inwoner betekent niet dat iedereen erop vooruitgaat, maar wel een groot deel van de bevolking.