Premie voor zorgverleners die doorwerken na pensioen

Geplaatst op 25 oktober, 2019 om 10:18

Zorgverleners die aan de slag blijven na hun pensioen, krijgen een premie uitbetaald door het Riziv. Dat meldt minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block. De regeling treedt in voege met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2016.

Minister De Block: “Zorgverleners die aan de conventietarieven doorwerken na hun pensioen, verdienen daar een beloning voor. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar alles is nu eindelijk in orde: het Riziv zal hen een sociaal voordeel betalen in de vorm van een premie.”

De voorwaarden om de premie te ontvangen, zijn dezelfde als voor het sociaal statuut. Cruciaal is dat zorgverleners de conventietarieven respecteren. Het uitgekeerde bedrag is hetzelfde als dat van het sociaal statuut tijdens de actieve loopbaan. In plaats van het geld te storten in een verzekeringscontract keert het Riziv het rechtstreeks uit aan de zorgverleners, in de vorm van een premie. De premie wordt belast zoals andere inkomsten.

Met de regeling zet minister De Block een onrechtvaardigheid uit de pensioenwetgeving recht. Die laat de verdere opbouw van de tweede pensioenpijler na pensionering niet toe. Een sociaal statuut toekennen aan gepensioneerde zorgverleners die tegen de conventietarieven blijven werken is bijgevolg niet mogelijk, want dat statuut dient net voor de opbouw van de tweede pensioenpijler. Met deze premie wil minister De Block die zorgverleners toch belonen.

Het uitvoeringsbesluit is deze week verschenen in het Staatsblad. Minister De Block: “Ik ben zeer blij dat dit in orde is gekomen, want de zorgverleners hebben hier recht op.”

Het Riziv zal alle praktische details in detail communiceren naar de betrokken beroepsgroepen, ook hoe zorgverleners het voordeel voor de voorbijgaande jaren kunnen aanvragen.