Prijsonderhandelingen geneesmiddel voor mucoviscidose beëindigd

Geplaatst op 23 mei, 2017 om 00:00

Het geneesmiddel Orkambi tegen mucoviscidose zal voorlopig niet worden terugbetaald in ons land en in Nederland. Beide landen voerden gezamenlijke onderhandelingen met Vertex, de producent van het medicijn, maar die bleef vasthouden aan een onaanvaardbaar hoge prijs voor het medicijn. 

De Belgische overheid heeft het bedrijf intussen ingelicht over de beslissing.

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid: “Wij willen dit middel ter beschikking stellen van onze patiënten en zijn zeker bereid om daarvoor te betalen. Maar als de firma onaanvaardbare hoge bedragen vraagt, houdt het op. Dan nemen we te grote happen uit het geneesmiddelenbudget waardoor we andere levensnoodzakelijke middelen niet meer kunnen terugbetalen.”

Orkambi is een geneesmiddel voor de behandeling van een specifiek type van mucoviscidose of cystische fibrose. In België lijden ongeveer 500 patiënten aan die ziekte, in Nederland 750.

De Commissie voor Terugbetaling van Geneesmiddelen bij het Belgische Riziv en het Nederlandse Zorginstituut werkten samen bij de onderhandeling.  Het oordeel van hun experten was eenduidig: de gevraagde prijs stond helemaal niet in verhouding met de werkzaamheid van het geneesmiddel. Bijgevolg gaven beide instellingen negatief advies aan hun bevoegde ministers.

Minister De Block: “Voor onze patiënten blijf ik wel hopen dat de fabrikant alsnog de prijs laat zakken tot een aanvaardbaar niveau.”

Internationale samenwerking

De gezamenlijke onderhandeling maakt deel uit van het internationale samenwerkingsinitiatief BeNeLuxA, waarin België en Nederland een voortrekkersrol spelen. De samenwerking houdt onder andere in dat landen gezamenlijk onderhandlingen voeren over de terugbetaling van dure weesgeneesmiddelen (zoals Orkambi), zodat ze sneller een aanvaardbare prijs kunnen verkrijgen.