Psychiatrische instellingen solidair met geïnterneerden Merksplas

Geplaatst op 27 juni, 2016 om 00:00

Acht instellingen en organisaties hebben samen stapels boeken, therapeutisch en creatief materiaal, muziekinstrumenten en een som geld ingezameld voor de afdeling geïnterneerden van de gevangenis in Merksplas. Op 8 mei werden tijdens een zware opstand de vleugel en daarbij vrijwel alle therapeutisch materiaal van de geïnterneerden in Merksplas vernield.

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, lanceerde kort na de opstand een oproep tot solidariteit met het getroffen zorgpersoneel en met de geïnterneerden. Minister De Block: “Dit resultaat is hartverwarmend. Dankzij de solidariteit van deze instellingen kunnen de geïnterneerden en het zorgpersoneel de dagelijkse programma’s straks weer opnemen, zodat de rust en stabiliteit kunnen terugkeren.”

De instellingen die ter hulp schieten, zijn de psychiatrische centra van Duffel, Gent-Sleidinge, Sint-Jan-Baptist Zelzate, Sint-Jan Eeklo, Sint-Amandus Beernem, het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem, het Federaal Psychiatrisch Centrum Gent en de vzw Camino via Obra. Zij vergaarden boeken en tijdschriften; therapeutisch materiaal onder andere over drugmisbruik, hervalpreventie, agressiehantering, delictpreventie en drugmisbruik; en creatief materiaal zoals papier, kleurpotloden, stiften en kaartspelen. De instelling in Merksplas krijgt van hen ook muziekinstrumenten (percussie, tuba en blazers) en een bedrag van 3.450 euro om nieuw materiaal aan te kopen.