Psychologische zorg terugbetaald voor 120.000 patiënten

Geplaatst op 18 mei, 2018 om 00:00

Minister De Block komt tegemoet aan een vraag die al heel lang leeft: de terugbetaling van een psychologische raadpleging. De minister zet historische stappen vooruit in de geestelijke gezondheidszorg. In 2016 is het beroep van klinisch psycholoog officieel erkend. Nu volgt de terugbetaling van psychologische hulp voor zo’n 120.000 patiënten. “We maken psychologische hulp toegankelijker en zorgen er voor dat veel psychologische problemen vroegtijdig kunnen opgevangen en behandeld worden” zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Dankzij deze terugbetaling zullen volwassenen met vaak voorkomende psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie of alcoholverslaving sneller een behandeling krijgen. In het verleden kon het verschillende jaren duren voor een patiënt psychologische hulp kreeg. Dat is te lang vindt Maggie De Block.

Deze patiënten zullen na een doorverwijzing via de huisarts of psychiater kunnen rekenen op een terugbetaling van een kortdurende behandeling. Deze terugbetaling bestaat uit maximum vier raadplegingen. Vanuit een interdisciplinair kader zullen klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen instaan voor psychologische hulp in de eerste lijn.

Het duurde meer dan twintig jaar om de klinisch psycholoog en klinisch orthopedagogen te erkennen als beroepen in de gezondheidszorg. De minister doet in één beweging twee zaken. Zowel erkenning als de eerste stap naar financiering van psychologische zorg. Daarvoor is een jaarlijks budget voorzien van 22,5 miljoen euro.

De terugbetaling van psychologische zorg in eerste lijn zal eind 2018 kunnen ingaan.