Recordaantal artsen verstuurt medicatievoorschriften digitaal

Geplaatst op 10 oktober, 2019 om 12:12

14.512 artsen, 4.159 tandartsen en 138 ziekenhuizen verstuurden vorige maand samen 5,3 miljoen elektronische geneesmiddelenvoorschriften. Dat is een record, meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Het elektronisch voorschrift helpt zorgverleners om de medicatie van patiënten op te volgen en maakt het ook onmogelijk om voorschriften te vervalsen. Vanaf 1 januari wordt het gebruik ervan verplicht.

Minister De Block: “Het elektronisch voorschrift is een belangrijke stap vooruit. Doordat de voorschriften digitaal worden verstuurd en bijgehouden, ben je als patiënt zeker dat je zorgverlener steeds een correct beeld heeft van je medicatie. Apothekers hoeven geen krabbels meer te ontcijferen. En de rechtstreekse verzending van de arts naar de apotheker via de beveiligde toepassing Recip-e maakt vervalsing onmogelijk.”

Vanaf 1 januari 2020 wordt het elektronisch voorschrift verplicht. Alleen in een aantal specifieke situaties (bijv. als er dringende medische hulp noodzakelijk is) zullen huisartsen, specialisten, tandartsen en vroedvrouwen nog een papieren voorschrift afleveren.

De voorbije jaren rolde minister De Block het gebruik van het elektronisch voorschrift uit. Dat gebeurde stapsgewijs, rekening houdend met de leeftijd van artsen en de software-aanpassingen die nodig waren. Vanaf 1 januari 2020 wordt het gebruik van het elektronisch voorschrift verplicht. Minister De Block: “De cijfers tonen dat zeer veel artsen en apothekers niet op die deadline hebben gewacht. Ze gebruiken het elektronisch voorschrift nu al, in het belang van hun patiënten.”

Volgende stap: volledig papierloos

Bij een elektronisch voorschrift krijg je als patiënt op dit moment nog een papiertje met een barcode mee. Door die code te scannen, kan de apotheker het voorschrift ophalen uit het systeem. Op termijn zal ook dat verdwijnen en wordt het volledige proces papierloos. De apotheker zal je voorschriften dan ophalen via je eID. Daarvoor wordt gemikt op de tweede helft van volgend jaar.

Mijngezondheid.be

Sinds eind vorig jaar kan iedereen zijn of haar openstaande elektronische voorschriften zelf inkijken via het portaal Mijngezondheid. Vorige maand deden 8.369 burgers dat. Ongewenste voorschriften kan je daar verwijderen en je kan ook doorklikken naar de digitale bijsluiters van de medicijnen.

Eens het voorschrijfproces volledig papierloos wordt, zal je via Mijngezondheid op voorhand kunnen aanduiden bij welke apotheek je welk medicament wil ophalen. De apotheker krijgt dat voorschrift dan digitaal binnen zodat hij of zij het medicijn voor je kan klaarleggen.