RSZ stelt werkgever in problemen afbetalingsplan sociale bijdragen voor

Geplaatst op 20 juli, 2016 om 00:00

Een werkgever die problemen heeft om zijn sociale zekerheidsbijdragen te betalen, zal vanaf 1 januari 2017 niet meer automatisch voor de rechtbank belanden. De Rijksdienst Sociale ZekerheidĀ  (RSZ) zal eerst proberen in overleg een afbetalingsplan op te stellen zodat betrokken werkgever ademruimte krijgt om zijn bijdragen alsnog te storten.

De ministerraad heeft vandaag een wetsontwerp van ministers Maggie De Block van Sociale Zaken, Koen Geens van Justitie en Kris Peeters van Werk goedgekeurd. Het wetsontwerp voert een deel van het Justitieplan uit. Doel is de arbeidsrechtbanken te ontlasten en ook de RSZ-schulden sneller te innen en de invorderingskosten te beperken.

De RSZ moet de documenten rond het afbetalingsplan aangetekend verzenden. De RSZ zal daarom het elektronisch verzenden van aangetekende brieven veralgemenen. De invoering hiervan zal gebeuren in overleg met de sociale partners en in fases. Het resultaat is minder portkosten, minder risico op verlies van briefwisseling en de werkgever kan zijn aangetekende zending op elk moment raadplegen.

Als geen afbetalingsplan kan worden opgesteld door de werkgever en de RSZ, dan zal de RSZ administratief optreden en een dwangbevel, betekend door een gerechtsdeurwaarder, sturen. Voordien gebeurde dit enkel uitzonderlijk. Door de veralgemening zullen de arbeidsrechtbanken ontlast worden en zullen de gerechtskosten dalen en zal de inning sneller gebeuren.