Ruim 500 kankerpatiënten lieten kinderwens invriezen vorig jaar

Geplaatst op 17 oktober, 2019 om 07:00

Kanker en de behandeling ervan kunnen iemands vruchtbaarheid ernstig aantasten. Daarom besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block om “oncofreezing” volledig terug te betalen voor kankerpatiënten. Zo kunnen zij na hun behandeling alsnog aan kinderen beginnen. Op één jaar tijd maakten 524 patiënten gebruik van de regeling.

Maggie De Block: “Een kankerdiagnose is ongelofelijk zwaar om te dragen. Als je daarbij ook je kinderwens in rook ziet opgaan, word je dubbel getroffen. Door oncofreezing terug te betalen, willen we die extra zorg wegnemen. Patiënten moeten zich 100% kunnen focussen op hun genezing. Als ze daarna hun kinderwens opnieuw willen opnemen, kan dat.”

In 2018 lieten 524 patiënten voortplantingsmateriaal invriezen, zo blijkt uit cijfers van het Riziv. Het ging om 177 vrouwelijke en 347 mannelijke kankerpatiënten die voor een zware behandeling stonden zoals chemotherapie, radiotherapie, heelkunde of een combinatie ervan. In de meeste gevallen ging het over patiënten met een kwaadaardige hematologische aandoening zoals leukemie of lymfoom. Andere veel voorkomende aandoeningen waren borstkanker en teelbalkanker. Van de 524 patiënten waren er 73 jonger dan 16 jaar.

 Vorig jaar breidde minister De Block de terugbetaling van oncofreezing uit naar drie bijkomende patiëntengroepen: vrouwen met een borderline eierstoktumor, patiënten die een bloedstamcel-transplantatie moeten ondergaan omwille van zeldzame bloedziektes zoals thalassemie of sikkelcelanemie en mannen met teelbalkanker die enkel chirurgie moeten ondergaan, zonder aanvullende chemo- of radiotherapie. De centra voor reproductieve geneeskunde gingen begin 2019 van start met oncofreezing bij de drie groepen.

Wat is oncofreezing?

Oncofreezing gebeurt bij kankerpatiënten vóór ze aan een zware behandeling beginnen die hun vruchtbaarheid kan aantasten, zoals chemotherapie. Hun voorplantingsmateriaal wordt afgenomen, ingevroren en bewaard om later te kunnen gebruiken. Zo hoeven ze hun droom om mama of papa te worden niet definitief op te geven.

Oncofreezing van sperma, testikelweefsel of eierstokweefsel kost ruim €1.300, voor eicellen loopt de kostprijs op tot meer dan €3.500. Dat hoge prijskaartje schrikte veel patiënten af. In 2017 besliste minister De Block daarom om oncofreezing volledig terug te betalen voor bepaalde patiënten. In 2018 breidde ze de terugbetaling uit naar drie bijkomende patiëntengroepen. In het totaal trok ze 4 miljoen euro per jaar uit voor de terugbetaling.

18 centra

Patiënten die hun voortplantingsmateriaal willen laten invriezen, kunnen terecht in één van de 18 gespecialiseerde centra in ons land. De lijst is terug te vinden op deze website (B-lijst).