RVP, De Morgen, Het is geen strategie. Ik heb geen drie spindoctors.

Geplaatst op 03 oktober, 2015 om 00:00

Interview met minister Maggie De Block U voelt zich als een vis in het water als het over Volksgezondheid gaat, maar bent u als arts zelf niet te véél betrokken? (lacht) “Ooit vroeg iemand me of ik me als een haai voelde en ik zei: ‘Neen, ik ben meer een walvis.’ Ik ken de gevoeligheden in de sector omdat ik sinds mijn achttiende met geneeskunde bezig ben. En als het over tegengestelde belangen gaat, onderhandel ik. Ik ben nogal oplossingsgericht.” … “Dit is een toevloed van mensen en die gaat niet stoppen. Niet deze winter en nergens in Europa. En als er mensen zijn, moet je hen opvangen. Net zoals de daklozen. Iedere mens op straat moet onderdak krijgen.” “Natuurlijk moeten we hen (de vluchtelingen) op rechten en plichten wijzen; tegelijk moeten er aan onze kant ook taboes sneuvelen. Je kunt niet zeggen: ze moeten werken en bijdragen aan onze sociale zekerheid en ze tegelijkertijd discrimineren op de arbeidsmarkt. Daar zitten veel goed opgeleide mensen bij en als we ze aan het werk zetten, dragen ze daar vanzelf bij.” … Aan grote bespiegelingen lijkt Maggie De Block zich nooit te wagen. Ze legt dat zo uit: “Ik tracht een goeie vakminister te zijn. Niet iemand die over alles haar mening verkondigt.” … “Maar onze partij leeft niet op één Maggie. We zijn een ploeg.” … Wie vanaf 2016 niet meer elk jaar naar de tandarts gaat, zal meer moeten betalen. Dan blijft de patiënt toch niet buiten schot? “Dat klopt, maar doen we dat niet, dan boeken we geen vooruitgang in de tandzorg. Er lopen nog altijd mensen rond met een tandeloze mond en voor die mensen gaan we implantaten terugbetalen. Maar voor de volgende generaties willen we vooruitgang boeken. Mensen moeten hun tanden langer houden.” Maar net tandzorg is één van de eerste kosten waar mensen die het niet breed hebben op besparen. “Voor kinderen is het al gratis. En 1,9 miljoen mensen betalen een voorkeurstarief. De boodschap die wij nu verspreiden is: ‘Als het meer dan twee jaar geleden is dat je nog eens naar de tandarts bent geweest, ga dan zeker voor het einde van dit jaar nog eens.'” … “Voor sommigen ben ik zelfs té sociaal. In mijn eigen beroepsgroep, de artsen, zijn er mensen die zich afvragen of het wel allemaal zo moet. Een paar ex-collega’s die zeer actief zijn op sociale media zijn zeer kritisch voor mij. Bijna 8,4 procent van de mensen hebben door financiële redenen geen toegang tot de gezondheidszorg. Wel, als minister van Volksgezondheid vind ik het mijn plicht daarvoor te zorgen. Die mensen zijn gebaat bij de verplichte derdebetalersregeling.” … Zou Maggie-de-huisarts akkoord gaan met wat Maggie-de-minister beslist? “Tot december 2011 was ik actief als huisarts en ik werkte toen met derdebetalersregelingen die nog veel omslachtiger waren. Heel vaak heb ik familieleden behandeld met één attest. U mag in Merchtem gerust navraag doen. En vaak toets ik mijn beleid af bij Tom en Els, de twee huisartsen die nu mijn praktijk thuis voortzetten. Ik heb toetsstenen in huis.” Pag. 28